Coalitiepartijen schuiven hete aardappel door
Aangeven waarop met de minste tegenzin bezuinigd moet worden en waarop juist niet. Dat was de bedoeling van de bespreking van de kadernota, als aanloop naar de begroting in oktober/november. De collegepartijen D66, GroenLinks en PvdA durfden dit echter niet aan. Daarmee zetten ze niet alleen de raad en zichzelf buitenspel, ook laten ze zien geen visie te hebben op wat er belangrijk is voor onze stad.
Aangeven waarop met de minste tegenzin bezuinigd moet worden en waarop juist niet. Dat was de bedoeling van de bespreking van de kadernota, als aanloop naar de begroting in oktober/november. We weten immers dat er flink gesneden moet worden in de uitgaven, omdat er anders de komende jaren grote tekorten wachten. De collegepartijen D66, GroenLinks en PvdA durfden dit echter niet aan. Zij wachten de voorstellen van het college af wanneer begin oktober de begroting wordt gepresenteerd. Daarmee zetten ze niet alleen de raad en zichzelf buitenspel, ook laten ze zien geen visie te hebben op wat er belangrijk is voor onze stad.
Laat ik duidelijk zijn: bezuinigen doet pijn. De kaasschaaf is echt uitgewerkt, er zullen keuzes gemaakt moeten worden. De ChristenUnie heeft hiervoor een hele rij voorstellen gedaan, die u op onze website wageningen.christenunie.nl terug kunt vinden. Omdat er jaarlijks 900.000 euro bespaard moet worden, stelden we wel dat je het niet kunt en moet zoeken in bezuinigingen kleiner dan 25.000 euro. Ten eerste zijn deze kleine bedragen maar een druppel op de gloeiende plaat. Ten tweede worden ze vaak uitgegeven aan activiteiten die net dat beetje extra geven die Wageningen maken tot de stad die het is.
De ChristenUnie heeft wel de verantwoordelijkheid genomen, de nek uitgestoken en pijnlijke keuzes gemaakt. Zo zullen de ambities bij het klimaatbeleid en Food Valley flink omlaag moeten, zal het Bevrijdingsfestival kleiner worden en zullen de BBLTHK en Junushoff inleveren.
Ondanks de bezuinigingen moeten we de mensen die het niet zo goed hebben wel perspectief geven. Dat kan door ze te helpen om aan het werk te komen of door via het welzijnswerk in mensen te investeren. We gaan daarom voor een begroting die toekomstbestendig is, zowel financieel als in menselijk kapitaal.
(Bijdrage Uit de Raad - Stad Wageningen, 11 juli 2012)