Blog

 1. Monique vierkant
  Door Monique Heger op 21 oktober 2020 om 09:00

  Uit de raad | Nederig

  Participatie en meedenken is een goed ding. Het betrekt u en mij bij besluiten van algemeen belang. Zoals bijvoorbeeld de visie op de stad of de verkeersveiligheid in onze buurten. We hebben een actieve stad, waar mensen graag meedenken over wat er speelt. Dat is fijn. Maar soms is het ook goed dat we niet elke beslissing met 40 duizend Wageningers nemen.

  Lees verder
 2. Monique vierkant
  Door Monique Heger op 30 september 2020 om 09:00

  Uit de raad | #IKDOEMEE

  Afgelopen week stond ik om half acht in de ochtend met een aantal vrienden onder een balkon in NoordWest te zingen voor de verjaardag van een 80 jaar geworden vriend. Daarna vierden we met meegebrachte koffie en zelfgebakken cake zijn verjaardag op het gazon. Alles op gepaste afstand. Op allerlei plekken worden mensen creatief in deze coronatijd. We vinden nieuwe manieren om te communiceren, om te werken, om te kerken, om samen lol te maken. 

  Lees verder
 3. Monique vierkant
  Door Monique Heger op 16 september 2020 om 09:00

  Uit de raad | Eentje maakt het verschil

  Ik ben niet zo’n tv kijker, maar maak graag een uitzondering voor Zomergasten. Die van Carola Schouten intrigeerde en inspireerde me. De boodschap was duidelijk, één iemand kan het verschil maken. Nu hebben we als ChristenUnie één zetel in de Wageningse Raad, en daar maken we zeker het verschil, maar daar wil ik het nu niet over hebben.

  Lees verder
 4. Monique vierkant
  Door Monique Heger op 22 juli 2020 om 09:00

  Uit de raad | Rennen en rust

  Een aantal van mijn vrienden zijn in deze ‘thuiswerktijd’ begonnen met hardlopen. Ik zie in het benodigde doorzettingsvermogen wel gelijkenissen met mijn eigen 'hobby', het raadswerk. We hebben als raad in de afgelopen weken aardig wat trainingsuurtjes met elkaar doorgebracht en wedstrijden gelopen.

  Lees verder
 5. Monique vierkant
  Door Monique Heger op 8 juli 2020 om 09:00

  Uit de raad | Voorkomen is beter dan genezen

  Bij de start van de corona tijd had ik het over Noach, die man uit het begin van de Bijbel, in het schuitje, tijdens een grote overstroming. Ongeveer een maand of negen drijft hij rond in een boot, in quarantaine. Dan stopt het met regenen. Noach stuurt een duif uit om te zien of het water is gezakt en de bomen al zijn uitgelopen. Of het veilig is om naar buiten te gaan. Na drie keer proberen komt ze terug met een  olijftak. Er is nieuw leven. Dan stuurt hij de duif nog een keer uit en blijft ze weg. Het is veilig?!

  Lees verder
 6. image2.jpeg
  Monique vierkant
  Door Monique Heger op 24 juni 2020 om 09:00

  Uit de raad | Nu of voor de toekomst?

  Tussen het thuiswerk door loop, fiets, kano of step ik regelmatig even het Binnenveld in. Het is een heerlijkheid om in Wageningen zo’n divers en stil buitengebied te hebben. Buizerds, reetjes, uilen, hazen, jonge grutto’s, je komt er van alles tegen wat groeit en bloeit. Er genieten vele Wageningers. Dit gebied is uniek en moet in de visie van de ChristenUnie ook stil blijven. Geen nieuwe weg door het Binnenveld!

  Lees verder
 7. Monique vierkant
  Door Monique Heger op 3 juni 2020 om 09:00

  Uit de raad | Van Tijdelijk naar nieuwe normaal?

  Vandaag krijg ik een nieuw bureau. Na een eerste week keukentafel en een pijnlijke rug, verscheen er een oude plank, op twee ingekorte schragen in de woonkamer. Nu wordt deze vervangen door een solide plank met vier witte, op hoogte verstelbare, poten. Af te halen in Duiven.

  Lees verder
 8. Monique vierkant
  Door Monique Heger op 20 mei 2020 om 09:00

  Uit de raad | Participatie - Samen

  Deze weken geef ik op mijn HBO les over participatie. We denken na over wat participatie is? Meedoen, meedenken? Waarom burgers, soms heel veel, tijd stoppen in het meewerken aan maatschappelijke doelen? Hoe projecten van burgers zelf tot stand komen en hoe de overheid dit kan faciliteren?

  Lees verder
 9. Monique vierkant
  Door Monique Heger op 29 april 2020 om 09:00

  Uit de raad | Nieuwe ‘Normaal’

  Op 11 maart schreef ik mijn laatste UITDERAAD in deze krant. Hoe konden we toen bedenken dat dat voor een aantal weken de laatste zou zijn, en dat onze wereld er nu, twee maanden later, heel anders uit ziet. Ik schreef toen: Elke ‘normale’ zaak wordt een weloverwogen keuze. En ik eindigde die column met de oproep: ‘heb oog voor elkaar!’

  Lees verder
 10. Monique vierkant
  Door Monique Heger op 11 maart 2020 om 09:00

  Uit de raad | Je mag er zijn!

  Afgelopen week begon ik aan een cursus over jongeren en depressies. Een van de oorzaken is studiestress. Soms ook een worsteling met anders geaard zijn. Vaak zeggen we dan, ‘ach joh je mag toch zijn zoals je bent’. We doen alsof het door iedereen geaccepteerd is. Dat zou zo kunnen zijn, maar hoe liberaal ook je omgeving, binnenin, voor jezelf, voelt dat niet altijd zo.

  Lees verder