Maak meer gebruik van de zon
In 2030 willen we in Wageningen klimaatneutraal zijn. Door meer gebruik te maken van de zon zijn hiervoor geen windmolens nodig.
Nu Rijkswaterstaat een stokje heeft gestoken voor het plaatsen van windmolens in de Wageningse uiterwaarden, moeten we opnieuw kijken hoe we toch het doel kunnen halen: klimaatneutraal in 2030.
In de huidige ‘routekaart’ die moet leiden naar een Wageningen dat in 2030 net zoveel CO2 uitstoot als het compenseert, zijn de windmolens een vrij belangrijke schakel. Ze leveren immers veel stroom. De prachtige ligging van Wageningen, tussen ecologische verbindingszones en de uiterwaarden, maakt plaatsing op Wagenings grondgebied erg lastig. Daarom heeft de ChristenUnie onderzoek laten doen naar alternatieven voor windmolens.
Het onderzoek laat een aantal kansrijke alternatieven zien. Op basis daarvan komt de ChristenUnie met een voorstel om meer gebruik te maken van de zon. Woningbezitters kunnen hierbij denken aan zonnepanelen (gebeurt al heel veel) en zonneboilers (voor warm water). Nieuwe technologie, zoals dunne-film zonnepanelen, maken plaatsing mogelijk op veel meer daken dan eerder verwacht.
Op grotere schaal zien we in Wageningen ruimte voor zonneparken, dus een weiland vol zonnepanelen, en gebruik maken van warmte-koude-opslag. Bij dat laatste wordt in de zomer warm water in de bodem gepompt om in de winter gebouwen te verwarmen. In de winter wordt koud water opgeslagen, zodat dit in de zomer gebruikt kan worden ter verkoeling. Dat scheelt veel aardgas en airco’s. Zo’n systeem kan ook worden gecombineerd met ‘energie uit asfalt’, waarbij warmte uit het wegdek kan worden gebruikt.
Het klimaat wordt niet alleen door Wageningen bepaald, integendeel. Het is daarom belangrijk dat de ambitie om klimaatneutraal te worden door iedereen wordt gedeeld. Zoals de wind over Wageningen heen waait en de zon niet alleen in Wageningen schijnt, zo hebben ook omliggende dorpen en steden te maken met klimaatverandering. Samenwerking en versterking van elkaar binnen bijvoorbeeld FoodValley is daarom nodig. Dan kun je ook kijken waar het ‘laaghangende fruit’ nog hangt voor wat betreft andere manieren om op een duurzame manier energie op te wekken, zoals biogasinstallaties en windmolens. FoodValley profileert zich nu al met duurzaamheid. Door een goede samenwerking kan het ook nog een Green Valley worden.
Peter de Haan
Raadslid voor de ChristenUnie in Wageningen
Reacties op 'Maak meer gebruik van de zon'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.