Geen geld voor verkeersveiligheid

woensdag 13 november 2013

De ChristenUnie Wageningen heeft tevergeefs gepleit om geld voor verbeteren verkeersveiligheid beschikbaar te stellen. De verkeersveiligheid bij twee rotondes is in het geding, vooral voor fietsers. Tijdens de behandeling van de begroting bleek een meerderheid van de raad niet in te stemmen met voorstellen om beide rotondes aan te pakken. Ook stelde de raad geen geld beschikbaar voor onderzoek naar een tunnel op de kruising Rooseveltweg – Nijenoord Allee.

Op de rotondes Kortenoord Allee – Marijkeweg en Lawickse Allee – Marijkeweg kwamen de afgelopen jaren diverse ongevallen met letsel voor. Verbetering van de verkeersveiligheid op deze rotondes had daarom hoge prioriteit in het recent vastgestelde mobiliteitsplan. Ook de Wageningse bevolking sprak zich in de enquete ‘Wageningen praat mee’ duidelijk uit voor snelle aanpak van beide rotondes. Peter de Haan, fractievoorzitter van de ChristenUnie: ‘Elk ongeval is er 1 te veel. Het mobiliteitsplan gaf terecht voorrang aan verbeteren van verkeersveiligheid, vooral voor fietsers en voetgangers. We waren stomverbaasd dat het college in de begroting toch geen geld reserveerde voor verbetering van de veiligheid van de rotondes’. Daarom diende de ChristenUnie met de PvdA een voorstel in om alsnog budget beschikbaar te stellen. Dit voorstel kreeg alleen steun van de indieners.

Ook het ChristenUnie voorstel om de mogelijkheden voor een tunnel op de kruising Rooseveltweg – Nijenoord Allee te onderzoeken kreeg te weinig bijval. De Haan over tunnels: ‘Ik ben blij dat de raad eindelijk heeft besloten tot aanleg van een tunnel bij de kruising Bornsesteeg – Nijenoord Allee. Daar pleit de ChristenUnie al jaren voor. Een tunnel is goed nieuws omdat het de doorstroming van autoverkeer verbetert. Bovendien kunnen fietsers en voetgangers dan via een nieuwe rotonde boven de tunnel snel en veilig aan de overkant van de weg komen. Belangrijk, want dagelijks steken duizenden fietsers de kruising oversteken om op de campus, het sportterrein of zwembad te komen.’ Toch vindt de ChristenUnie dit onvoldoende. Het fietsverkeer naar de campus neemt nog altijd toe. Gemeente, politie en universiteit proberen de veiliger route via de Rooseveltweg en de Dijkgraaf naar de campus te promoten, in plaats van de route Tarthorst en Bornsesteeg. De ChristenUnie wilde daarom zo snel mogelijk onderzoek laten uitvoeren naar mogelijkheden om ook de kruising Rooseveltweg – Nijenoord Allee te ondertunnelen. De Haan: ‘Dit onderzoek stond ook hoog op de prioriteitenlijst van gemeente en van Wageningers. Regeren is vooruitzien. Deze drukke kruising wordt een knelpunt in doorstroming autoverkeer en veiligheid. Het is onbegrijpelijk dat een meerderheid van de raad dit onderzoek geen prioriteit geeft’.

« Terug

Reacties op 'Geen geld voor verkeersveiligheid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.