Mosterd na de maaltijd

zwarte pieten op bordes stadhuismaandag 10 april 2006

De partijen die bezig zijn met onderhandelingen voor een nieuw college (PvdA, VVD, CDA en Stadspartij) houden op woensdag 12 april een hoorzitting om van Wageningse verenigingen en organisaties te horen wat ze nou eigenlijk moeten doen. De ChristenUnie Wageningen zet vraagtekens bij deze werkwijze.

Mosterd na de maaltijd

Op woensdagavond mogen de inwoners van Wageningen langskomen op het gemeentehuis om hun ideeën over Wageningen bij de coalitiepartijen aan te dragen. Ik zou iedereen aanraden om te gaan, je weet nooit wat er te halen valt, maar ik heb er vanuit bestuurlijk oogpunt toch wel wat vragen bij.

a) De inwoners van Wageningen hebben op 7 maart gestemd op een partij met een verkiezingsprogramma. Deze programma's schijnen volgens de informateur te leiden tot een sociaal en financieel solide beleid. Op basis van die verkiezingsprogramma's kan dus op hoofdlijnen door de coalitiepartijen een coalitieakkoord worden geschreven. Daarna worden er wethouders aangesteld, die binnen de ruimte van dat akkoord een collegeprogramma schrijven. Het college krijgt kaders mee, daarna worden in de programmabegroting verdere keuzes gemaakt. In de raad wordt het politieke debat gevoerd. Politiek bedrijven moet een zaak blijven van de gehele raad en dus niet als gevolg van een gedetailleerd coalitieakkoord beperkt worden tot een taak van de oppositie.

b) Coalitiepartijen zijn geen specifieke entiteit in de raad. Zij hebben dezelfde kaderstellende en controlerende functie als alle andere partijen in de raad. De raad is kaderstellend, niet de coalitiepartijen. Het is dus enigszins vreemd dat een hoorzitting over het collegeprogramma wordt gehouden in het gemeentehuis door de coalitiepartijen ondersteund door de griffie en dat daarbij niet de gehele raad is uitgenodigd.

c) Een hoorzitting is in mijn ogen een brevet van onvermogen. Als de partijen zelf geen keuzes durven maken of moeilijke beslissingen niet durven nemen, gaan ze een hoorzitting organiseren. Elk raadslid heeft een mandaat van de burger gekregen om te kiezen en te controleren. Een raadslid wordt geacht zonder last of ruggespraak zijn werk uit te voeren en verantwoordelijkheid te nemen.

Kortom, woensdagavond is er een hoorzitting, die waarschijnlijk een unicum is in Nederland. Dat geloof ik graag. Zie bovengenoemde argumenten.

Begrijp me goed, iedereen is vrij om woensdag zijn zegje te doen. Maar wat mij betreft hadden voorafgaand aan de verkiezingen de partijen naar de mensen moeten luisteren. Want de partijen zijn toch met een programma de verkiezingen ingegaan? Wat moeten partijen dan achteraf met al die ideeën van organisaties? De fracties gaan toch hun eigen verkiezingsitems niet overboord zetten, de items waarop mensen op hen hebben gestemd? Het is mosterd na de maaltijd.

Monique Heger
ChristenUnie Wageningen

« Terug

Reacties op 'Mosterd na de maaltijd'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.