Bomen over een paal
De vuurzuil die het college voor ogen heeft als monument op het 5 Meiplein zorgt binnen en buiten Wageningen voor veel beroering. De ChristenUnie heeft weinig waardering voor het huidige ontwerp en heeft ingestemd met een motie waarin het college wordt opgeroepen tot een herbezinning op het ontwerp en de plaats van een nieuw vrijheidsmonument.
Over smaak valt niet te twisten, zegt men. Dit is een veel geciteerd gezegde. Maar het gaat net als met vele spreuken en gezegden: het is een halve waarheid en sluit alle discussie uit en af.
Naar de mening van de ChristenUnie is dit een project dat voor aanbesteding volgens de Europese aanbestedingsregels in aanmerking komt, omdat het om een investeringsbedrag gaat van meer dan € 35.000,-. Daarbij moet volgens onze eigen regels van aanbesteding voor een dergelijke project offertes bij tenminste drie mogelijke aanbieders gevraagd worden. Op deze twee regels gaat naar onze mening de aanbesteding al mank.
Daar zou de ChristenUnie graag nader informatie over ontvangen. De burgemeester gaf aan dat dit voor dit aspect niet aan de orde was en dat conform de procedures is gehandeld.
Zoals al door een inspreekster is verwoord voldoet het excuus van de korte tijdsplanning niet.
Zo’n energieverslindende vuurzuil hoort niet thuis in de stad Wageningen, die zich profileert als zijnde een “groene”, milieuvriendelijke en duurzame stad. Ieder jaar weer wordt er een hoeveelheid gas (en warmte) aan de omgeving gevoerd waar zelfs de vogels niets aan hebben. Met deze verspilde energie zouden tientallen huishoudens met goed geïsoleerde huizen verwarmd en van warm water voorzien kunnen worden. En zal er jaarlijks een gasrekening van naar schatting meer dan € 10.000,- door de gemeente betaald moeten worden. Over bezuinigingen besproken.
Dan de esthetische aspecten van de vuurzuil. Aan opmerkingen over de associaties die het oproept, zal ik me verder niet bezondigen. Een paar lettters weglaten en je praat over ethische aspecten. Mede gelet op de vele telefoontjes en brieven die de ChristenUnie erover gekregen heeft, kun je zeggen: ’t Is wel spraakmakend, maar het ontwerp zelf getuigt van weinig smaak.
Voorstel
De ChristenUnie stelt voor om over te gaan tot een iets meer aansprekende (dus niet spraakmakende) oplossing en beeltenis. De burgemeester gaf aan dat hij toch wel geschrokken was van de commotie over dit ontwerp. Een bevrijdingssymbool moet als symbool gedragen zijn en worden door de gehele bevolking. Dat is en wordt met deze vuurpaal ontkracht.
De ChristenUnie heeft meegestemd met een motie van GL en PvdA waarin het ollege wordt opgeroepen tot herbezinning op het ontwerp en de plaats. Mede door de stem van de ChristenUnie is deze motie aanvaard.
Jaap J. Lammers
Raadslid ChristenUnie
"eeuwige vlam", ontwerp Hanshan Roebers, illustratie van www.wageningen.nl
Reacties op 'Bomen over een paal'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.