Duale aanpak Wageningse fracties geslaagd
De gemeente Wageningen moet stevig bezuinigen. Het college van Wageningen heeft bezuinigingen op allerlei terreinen voorgesteld. Mede op initiatief van de ChristenUnie overlegden vertegenwoordigers van alle politieke fracties in een vroeg stadium over de belangrijkste pijnpunten in deze bezuinigingsvoorstellen.
Wageningen, 12 november 2003
Duale aanpak Wageningse fracties geslaagd
De gemeente Wageningen moet stevig bezuinigen. Het college van Wageningen heeft bezuinigingen op allerlei terreinen voorgesteld. Mede op initiatief van de ChristenUnie overlegden vertegenwoordigers van alle politieke fracties in een vroeg stadium over de belangrijkste pijnpunten in deze bezuinigingsvoorstellen. Het resultaat: een gemeenteraad die lef heeft getoond, en acht amendementen die door een ruime raadsmeerderheid ondersteund worden en tijdens het begrotingsdebat worden ingebracht.
Al sinds het voorjaar is bekend dat Wageningen bijna 3 miljoen euro moet bezuinigen. Het college wilde pas bij het aanbieden van de meerjarenbegroting in oktober met bezuinigingsvoorstellen komen. De ChristenUnie vond dat rijkelijk laat. Daarom maakte de ChristenUnie haar eigen bezuinigingsvoorstel bekend, en nodigde alle andere fracties uit voor een gesprek over de invulling van de bezuinigingen. Helaas gaven de collegepartijen in eerste instantie er de voorkeur aan de voorstellen van het college af te wachten. De ChristenUnie vond deze passieve opstelling niet passen bij het nieuwe, duale karakter van de raad en heeft dat ook laten weten in de daaropvolgende raadsvergadering.
Enige weken later presenteerde het college toch al haar bezuinigingsvoorstellen. Op initiatief van de ChristenUnie, Stadspartij Wageningen en Partij van de Arbeid werden alle fracties opnieuw uitgenodigd voor gezamenlijk overleg. Doel van de besprekingen: inventarisatie van die bezuinigingsvoorstellen van het college die in meerderheid niet gedragen worden door de fracties, en het vinden van alternatieve dekkingsmogelijkheden. Na aanvankelijke aarzelingen bij verschillende fracties bleek het mogelijk in een open sfeer de ruimte te vinden om tot gezamenlijke voorstellen te komen. Zo werden, voorafgaand aan het begrotingsdebat, gezamenlijke amendementen geformuleerd, ondersteund door een raadsmeerderheid.
De amendementen hebben vooral betrekking op het verminderen van bezuinigingen bij sport, onderwijs en welzijn. Het schoolzwemmen blijft in afgeslankte vorm bestaan. Geplande bezuinigingen op de subsidies aan Welvada en Welzijn Ouderen Wageningen (voormalige SWO) gaan niet door. Ook levensbeschouwelijk- en godsdienstonderwijs blijft behouden voor Wageningen. Het sportloket zal niet verdwijnen. Er wordt geld uitgetrokken voor minimabeleid (ouderen en gehandicapten) en betere voorlichting aan minima. Ook de extra uren van de ouderenadviseur blijven gehandhaafd. En tenslotte blijft de woordelijke notulering van de raadsvergadering bestaan. Al deze voorstellen worden gefinancierd uit ombuigingen op o.a. representatiekosten, automatisering en voorbereidingskosten plan Gerdesstraat/Plantsoen.
Al met al is de ChristenUnie tevreden over de aanpak. Daar waar de raad in het pre-duale systeem het college volgde, heeft ze nu zelf het initiatief genomen. Dat maakt de Wageningse politiek spannender. Voor de collegepartijen betekent dit het leren omgaan met een meer onafhankelijke houding ten opzichte van het college; voor de oppositiepartijen was het een zoeken naar de juiste samenwerking met collegepartijen om een door een meerderheid gedragen verandering te verkrijgen.
Reacties op 'Duale aanpak Wageningse fracties geslaagd'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.