schriftelijke vragen wet Werk en Bijstand

dinsdag 02 september 2003

De ChristenUnie Wageningen is bezorgd over de uitwerking van de nieuwe wet Werk en Bijstand voor burgers van Wageningen die in de bijstand zitten. Deze nieuwe wet geeft de gemeente veel meer beleids- en financiële verantwoordelijkheden met mogelijk forse consequenties voor de ambtelijke organisatie en de uitkeringsgerechtigden zelf. Onze fractie krijgt signalen van zorg over de gevolgen van de wet.

Aan: burgemeester en wethouders van Wageningen
Betreft: schriftelijke vragen wet Werk en Bijstand
Datum: 2 september 2003

Geacht College,

De ChristenUnie Wageningen is bezorgd over de uitwerking van de nieuwe wet Werk en Bijstand voor burgers van Wageningen die in de bijstand zitten. Deze nieuwe wet geeft de gemeente veel meer beleids- en financiële verantwoordelijkheden met mogelijk forse consequenties voor de ambtelijke organisatie en de uitkeringsgerechtigden zelf. Onze fractie krijgt signalen van zorg over de gevolgen van de wet. De ChristenUnie Wageningen heeft met name moeite met de afschaffing van categoriale bijzondere bijstand (tegemoetkoming in kosten voor bepaalde groepen minima) en met het vervallen van de vrijstelling van de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders en ouderen vanaf 57,5 jaar. De in de wet beoogde bezuiniging betekent een daling van het besteedbaar inkomen voor gezinnen op bijstandsniveau. En arbeidsparticipatie is in de nieuwe wet blijkbaar belangrijker dan de zorg voor de kleinste kinderen. Dat spreekt de ChristenUnie niet aan. Ook denkt de ChristenUnie Wageningen dat de nieuwe wet tot extra bureaucratie zal leiden.

Om deze redenen wil onze fractie vroegtijdig bij beleidsontwikkeling van de gemeente betrokken worden en alle mogelijkheden aangrijpen om de gemeentelijke ruimte in de nieuwe regelgeving optimaal te benutten, zodat de inkomenspositie van minima in Wageningen niet verslechterd.

Vragen

Wat zijn de financiële gevolgen (hoogte van de subsidie in de komende 4 jaar) volgens het objectieve verdeelmodel van het Rijk voor de gemeente Wageningen ten opzichte van het huidige budget?
Op welke manier(en) anticipeert de gemeente Wageningen op de nieuwe Bijstandswet? (welke maatregelen zijn reeds genomen en welke maatregelen worden op korte termijn ingevoerd)? Hoe wilt u de Raad betrekken in haar kaderstellende rol inzake dit belangrijke onderwerp? (bijvoorbeeld door een kaderstellende discussie in de commissie Samenleving)
Welke categoriale maatregelen die Wageningen nu nog uitvoert zijn straks niet meer toegestaan, en welk bedrag zouden de minimahuishoudens daardoor gaan missen? Kunt u globaal aangeven wat het de gemeente extra gaat kosten (uitvoeringskosten) om het huidige categoriale beleid uit te voeren als individueel maatwerk?
Welke arbeidsmogelijkheden ziet u voor ouderen (> 57,5 jaar) in Wageningen? Welk perspectief biedt u aan diegenen die niet bemiddelbaar zijn naar regulier betaald werk maar wel in de samenleving kunnen (blijven) meedoen in vormen van gesubsidieerde arbeid of vrijwilligerswerk?
Bent u bereid vrijstelling van de sollicitatieplicht te verlenen indien een alleenstaande bijstandsouder aangeeft de zorgplicht voor kinderen tot 5 jaar belangrijker te vinden dan de arbeidsplicht?

Met vriendelijke groet,
J.J. Lammers
fractievoorzitter ChristenUnie Wageningen

« Terug

Reacties op 'schriftelijke vragen wet Werk en Bijstand'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.