Christenunie wil onafhankelijke voedselautoriteit naar Wageningen halen
Het afgelopen jaar is een maatschappelijk debat gehouden over biotechnologie en voedsel onder voorzitterschap van Jan Terlouw.
15 januari 2002
Christenunie wil onafhankelijke voedselautoriteit naar Wageningen halen
Het afgelopen jaar is een maatschappelijk debat gehouden over biotechnologie en voedsel onder voorzitterschap van Jan Terlouw. De commissie Terlouw concludeert in het op 9 januari 2002 verschenen rapport ‘Eten en genen’ dat Nederlanders gereserveerd staan tegenover gentechnologie in voedsel en weinig vertrouwen hebben in beleidsmakers en producenten op dit terrein. Daarom adviseert de commissie de oprichting van een onafhankelijke voedselautoriteit. De ChristenUnie Wageningen ziet Wageningen als meest geschikte plaats om deze onafhankelijke voedselautoriteit te huisvesten, vanwege de nationale en internationale naam als City of Life Sciences, maar wijst ook op de ethische dilemma’s bij gentechnologie.
Wageningen Universiteit en Researchcentrum (kortweg Wageningen UR), een kennisorganisatie met zo’n 6000 medewerkers en 5000 studenten, speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van gentechnologie. Niet voor niets was de inbreng van medewerkers van Wageningen UR in de commissie Terlouw aanzienlijk. Wageningen profileert zich als City of Life Sciences. Wageningen is zonder twijfel bij uitstek geschikt om de onafhankelijke voedselautoriteit, die eenduidige regels stelt over al dan niet toelaten van voedsel met genetisch gemodificeerde organismen (ggo), te huisvesten. De ChristenUnie Wageningen vindt dat hier een uitstekende kans ligt om deze voedselautoriteit binnen haar poorten te krijgen. Op termijn kan deze nationale voedselautoriteit naar Europees niveau doorgroeien of aan een ring van nationale voedselautoriteiten in Europese landen deelnemen. De ChristenUnie roept het Wageningse college op om actie te ondernemen en al het mogelijke te doen om de onafhankelijke voedselautoriteit naar Wageningen te halen.
Naast gebrek aan vertrouwen in overheid en producenten zijn Nederlanders met name bezorgd over de voedselveiligheid bij gebruik van ggo. De onafhankelijke voedselautoriteit moet, volgens de commissie Terlouw, alle nieuwe voedingsmiddelen controleren, genetisch gemanipuleerd of niet, en blijvend volgen op gezondheidsaspecten. De ChristenUnie Wageningen vindt de instelling van een onafhankelijke voedselautoriteit een uitstekende zaak, maar plaatst meer kanttekeningen. Gentechnologie biedt volop mogelijkheden; de risico’s en ethische dilemma's zijn echter eveneens fors. Genetica raakt aan de erfelijke grondslagen en de identiteit van personen en soorten. Het 'nee, tenzij' beginsel dat de ChristenUnie hanteert is tegen de achtergrond van deze ethische dilemma’s en risico’s een vanzelfsprekend uitgangspunt. Onderzoek en toepassing moeten strikt gereguleerd worden. De ChristenUnie spant zich in voor ondubbelzinnige wet- en regelgeving op dit gebied.
Reacties op 'Christenunie wil onafhankelijke voedselautoriteit naar Wageningen halen'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.