Christenunie wil onafhankelijke voedselautoriteit naar Wageningen halen

dinsdag 15 januari 2002

Het afgelopen jaar is een maatschappelijk debat gehouden over bio­technologie en voedsel onder voorzitter­schap van Jan Terlouw.

15 januari 2002

Christenunie wil onafhankelijke voedselautoriteit naar Wageningen halen

Het afgelopen jaar is een maatschappelijk debat gehouden over bio­technologie en voedsel onder voorzitter­schap van Jan Terlouw. De commissie Terlouw concludeert in het op 9 januari 2002 verschenen rapport ‘Eten en genen’ dat Neder­landers gereserveerd staan tegenover gen­technologie in voedsel en weinig vertrouwen hebben in beleids­makers en producenten op dit terrein. Daarom adviseert de commissie de op­richting van een onafhankelijke voedsel­autoriteit. De ChristenUnie Wageningen ziet Wageningen als meest geschikte plaats om deze onafhankelijke voedsel­autoriteit te huis­vesten, vanwege de nationale en inter­nationale naam als City of Life Sciences, maar wijst ook op de ethische dilemma’s bij gen­technologie.

Wageningen Universiteit en Research­centrum (kortweg Wageningen UR), een kennis­organisatie met zo’n 6000 mede­werkers en 5000 studenten, speelt een sleutel­rol in de ontwikkeling van gen­technologie. Niet voor niets was de inbreng van mede­werkers van Wageningen UR in de commissie Terlouw aan­zienlijk. Wageningen profileert zich als City of Life Sciences. Wageningen is zonder twijfel bij uitstek geschikt om de onaf­hankelijke voedsel­autoriteit, die een­duidige regels stelt over al dan niet toelaten van voedsel met genetisch gemodificeerde organismen (ggo), te huisvesten. De ChristenUnie Wageningen vindt dat hier een uitstekende kans ligt om deze voedsel­autoriteit binnen haar poorten te krijgen. Op termijn kan deze nationale voedsel­autoriteit naar Europees niveau door­groeien of aan een ring van nationale voedsel­autoriteiten in Europese landen deel­nemen. De ChristenUnie roept het Wageningse college op om actie te onder­nemen en al het mogelijke te doen om de onafhankelijke voedsel­autoriteit naar Wageningen te halen.

Naast gebrek aan ver­trouwen in overheid en producenten zijn Neder­landers met name bezorgd over de voedsel­veilig­heid bij gebruik van ggo. De onafhankelijke voedsel­autoriteit moet, volgens de commissie Terlouw, alle nieuwe voedings­middelen controleren, genetisch gemanipuleerd of niet, en blijvend volgen op gezondheidsaspecten. De ChristenUnie Wageningen vindt de instelling van een onafhankelijke voedsel­autoriteit een uitstekende zaak, maar plaatst meer kant­tekeningen. Gen­technologie biedt volop mogelijkheden; de risico’s en ethische dilemma's zijn echter eveneens fors. Genetica raakt aan de erfelijke grond­slagen en de identiteit van personen en soorten. Het 'nee, tenzij' beginsel dat de ChristenUnie hanteert is tegen de achter­grond van deze ethische dilemma’s en risico’s een vanzelf­sprekend uitgangspunt. Onderzoek en toepassing moeten strikt gereguleerd worden. De ChristenUnie spant zich in voor ondubbelzinnige wet- en regelgeving op dit gebied.

« Terug

Reacties op 'Christenunie wil onafhankelijke voedselautoriteit naar Wageningen halen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.