Analyse ChristenUnie: financiële positie Wageningen zwak
Het tekort op de begroting van de gemeente Wageningen kan oplopen naar 8 miljoen euro per jaar. De ChristenUnie heeft daarom de financiële reserves van de gemeente onder de loep genomen. Het beeld wat daaruit voortkomt is onthutsend. In de afgelopen 4 jaar is er een onverantwoord groot beroep gedaan op de reserves om de uitgaven mogelijk te maken, en het beschikbare kapitaal van de gemeente is miljoenen gedaald.
Wageningen gaf de afgelopen jaren veel meer geld uit aan grote projecten dan begroot. Vooral blunders bij Pantarijn, de Vlinder en de Junushoff hebben de gemeente miljoenen gekost. Maar ook keuzes van de collegepartijen leiden tot onnodig hoge uitgaven. Jan Dijkstra, lid van de steunfractie van de ChristenUnie: "De aanstelling van 5 in plaats van 4 wethouders bijvoorbeeld paste niet bij Wageningen. Samen met het wachtgeld voor 2 vertrekkende wethouders is ongeveer 1 miljoen euro onnodig uitgegeven."
Veel gemeenten zorgen ervoor dat ze voldoende buffers hebben om klappen op te kunnen vangen. De ChristenUnie heeft geanalyseerd of de Wageningse reserves ingezet kunnen worden om de begroting weer sluitend te krijgen. Deze analyse geeft een onthutsend beeld. Dijkstra: "De reserves lijken ongeveer even hoog als begin 2006, zo'n 30 miljoen. Maar dat is schijn. De raad heeft al besloten in komende jaren wegenonderhoud (2 miljoen) te dekken uit de reserves. Ook tegenvallers rond Pantarijn en Vlinder van ongeveer 4 miljoen zijn nog niet in deze stand van de reserves meegenomen." Bovendien bezat Wageningen tientallen woningen waarvan de waarde niet meegenomen werd in de reserves. Een groot deel van deze woningen is verkocht en dat bracht zo'n 5 miljoen euro in het laatje. Dijkstra: "Je kunt een pand maar 1 keer verkopen. De verkochte woningen maakten op papier geen deel uit van de financiële buffer, maar waren dat in werkelijkheid natuurlijk wel". Ondanks deze miljoenen verkoop is het gemeentelijk kapitaal waar geen bestemming op ligt afgenomen van ongeveer 13 naar 2 miljoen. Dat maakt het haast onmogelijk investeringen hieruit te bekostigen.
Dijkstra: "Wageningen heeft dus geen vet meer op de botten. Dit college van PvdA, VVD, CDA en Stadspartij heeft onvoldoende op de winkel gepast." Omdat de reserves vrijwel uitgeput zijn, zijn harde maatregelen nodig, denkt Dijkstra. "Er moeten duidelijke keuzes gemaakt worden. Je kunt niet alle voorzieningen als zwembad, sportvelden en theater in stand houden en tegelijkertijd de lasten voor de burgers bevriezen. En de belastingdruk in Wageningen hoort al tot de hoogste in het land."
Op woensdag 24 februari wordt een gemeentelijke notitie over bezuinigingsmogelijkheden van de gemeente Wageningen aan de raads- en commissieleden gepresenteerd.
Reacties op 'Analyse ChristenUnie: financiële positie Wageningen zwak'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.