We zijn een zeer oplettende partij
WAGENINGEN – Hendrik Jan Berenschot is de lijsttrekker van de ChristenUnie in Wageningen. Hij zegt over de voorbije vier jaren: “We zijn een zeer oplettende partij, die goed naar de financiën kijkt. Dat doen anderen zichtbaar minder.
In de laatste jaren is de begroting qua opzet wat verbeterd. Echter wij halen er vaak nog steeds financiële fouten uit en mede hierdoor zorgen wij voor verbeterde en juiste informatie. We hebben onlangs een motie ingediend over het verkrijgen van een goed overzicht op de te nemen bezuinigingen. Deze motie is raadsbreed gesteund.”
Berenschot heeft de zorg voor de naaste hoog op zijn lijstje staan: “Aan het Wagenings asielbeleid hebben we veel steun gegeven. We hebben ons actief ingezet bij de kaderstelling van het minimabeleid”. De CU had graag gratis parkeerplaatsen voor gehandicapten gerealiseerd, maar daar gingen de andere partijen helaas niet in mee.
Op het gebied van groen ziet de CU het grote belang van de ecologische hoofdstructuur en de verbindingszones naar de Utrechtse Heuvelrug. Bij de uitbreidingsplannen maakt de partij zich hard voor een multicultureel centrum in de wijk. Berenschot: “Vanuit de kerk hebben we geleerd aandacht te hebben voor de minder bedeelden om te zien naar diegene die een hulpvraag hebben. Van daaruit is het logisch dat we een goed WMO-beleid ondersteunen, waarbij de minima recht gedaan moeten worden.
Verder willen we handhaving van de zondagsrust. Dus de winkels dicht”. Ook wil de CU een goed fietsenplan: “Ongelijkvloerse kruisingen bij de Bornsesteeg, roepen wij al zo lang. De Nijenoord Allee moet verlegd worden in noordelijke richting. Verder is er veel behoefte aan goedkope woningen met een tuin, zowel koop als huur. Wij blijven ons daarom inzetten op voldoende sociale grondgebonden woningbouw.
Ook willen we dat er meer levensloopwoningen komen, die eenvoudig geschikt gemaakt kunnen worden voor het gebruik van rolstoelen en rollators, woningen met grote deuren, geen drempels en een ruim toilet. Die zowel zeer geschikt zijn voor ouderen, die minder goed ter been zijn als voor minder valide (jonge)personen. We hebben dit bij verschillende projecten bepleit”.
Berenschot vindt de CU een zeer sociale partij: “Daar lopen we in Wageningen redelijk vaak in de pas met de SP en GroenLinks. Voor ons geldt: een goed sociaal beleid is christelijk sociaal, gebaseerd op de bijbel. Daarnaast willen we inzetten op de jeugd van tien tot twintig jaar, daar is veel aandacht nodig”. Hendrik Jan Berenschot: “Wageningen is politiek heel lastig, dat horen we van veel samenwerkingspartners. Hoe dat kan? Omdat men hier sneller vanachter zijn bureau opereert dan naar buiten gaat. Het zijn papieren tijgers, gemiddeld hoog opgeleid, en daardoor goed in hun dossier, maar naar buiten gaan vindt men hier moeilijker. Kom dat stadhuis uit en ga de stad in! Ik leef van het contact, de dialoog, daar krijg ik veel energie van, dus voor mijzelf geldt ook: ga de stad in. Dit laatste doe ik zelf ook nog te weinig.
De Wageningse gemeenteraad is zeer kritisch, men slikt hier niets voor zoete koek. Dat heeft ook te maken met het progressieve karakter van Wageningen studentenstad”. Hij ziet het liefst voor Wageningen drie wethouders. Over het huidige college wil hij kwijt: “Wethouder Minie Walma van de Stadspartij vind ik deskundig en betrouwbaar, een uitstekende wethouder, maar een Wageningse wethouder moet toch echt in Wageningen wonen. Het college van burgemeester en wethouders straalt verder weinig kracht uit het kwam zeker niet als een hecht team over. De burgemeester heeft grote gaten laten vallen bij de spanningen in het college. Informeel is hij heel goed, een echte burgervader”.
Voor de ChristenUnie is er een aantal speerpunten voor de komende jaren:
- Het WMO-beleid moet erop gericht zijn, dat er een goed vangnet is voor diegene die korte of langere tijd een dringende hulpvraag hebben.
- Het Binnenveld moet veilig gesteld worden, want de begrenzing van Wageningen is bereikt.
- Er moet geen rondweg komen.
- De CU wil zich inzetten op een goed financieel beleid en op breedtesport en cultuur.
Hij vindt de invloed van Alexander Pechtold op de verkiezingen zeer negatief: “Hij is een gevaarlijke populist geworden. Hij trekt weer veel mensen voor D66. Dit verhoogt de kans op D66-bestuurders. Dat zijn tot nu toe zeer slechte bestuurders gebleken. Ze doen de gekste dingen, weinig inhoud. Alles is tenslotte mogelijk. Ik vind deze ontwikkeling slecht voor onze samenleving”.
---
Interview door Jan Boer in de Veluwepost op 10 februari 2010
Reacties op 'We zijn een zeer oplettende partij'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.