Steun 5-mei viering moet blijven

zaterdag 03 oktober 2009

De Wageningse ChristenUnie vindt dat de viering van 5-mei in Wageningen moet blijven, met bijdrage van het ministerie van Defensie. Het is niet alleen in het belang van Wageningen maar voor onze hele natie.

De ChristenUnie Wageningen is bijzonder teleurgesteld over het plan van het ministerie van Defensie om vanaf 2010 niet meer bij te dragen aan de viering van de 5-mei herdenking in Wageningen. Nog maar 2 jaar geleden heeft Wageningen de 5-mei herdenking en viering op een nieuwe, duurzame manier ingevuld. Dit gebeurde nota bene op verzoek van toenmalig staatssecretaris Van der Knaap van Defensie. De nieuwe opzet is verwoord in het onderstaand “mission statement”:

De bevrijding van Nederland in 1945 en in het bijzonder de Japanse en Duitse capitulaties te herdenken in de stad Wageningen en deze voor de huidige en toekomstige generaties middels activiteiten rond thema’s op gebied van vrede, vrijheid, veiligheid en mensenrechten levend te houden.

De intentie van Defensie om nu de samenwerking met Wageningen na 2010 te stoppen is volkomen onverwacht en niet overeenkomstig de afspraak.

Wageningen is Stad der Bevrijding. Op 5 mei 1945 onderhandelden de geallieerden en Duitsers over de capitulatie. Een dag later vond in de naastgelegen Aula de formele ondertekening plaats. Wageningen is daarom bij uitstek de plaats om de bevrijding te gedenken, zoals dat al vele jaren gebeurt. De 5-mei herdenking en viering in Wageningen trekt een groot aantal bezoekers uit binnen- en buitenland. De veteranen hebben bijzonder veel waardering voor de viering en het enthousiasme van de tienduizenden toeschouwers.

Wageningen kent een aantal opvallende punten in de jaren 40-45. In mei 1940 wordt de Wageningse bevolking geëvacueerd. Vrijwel de hele binnenstad wordt verwoest door artillerie vanaf de vlakbij gelegen Grebbeberg. In oktober 1944 moeten alle Wageningers de stad opnieuw verlaten. De geallieerden bevrijden Wageningen op 17 april 1945 en treffen een opnieuw verwoeste binnenstad en vele beschadigde huizen aan. Wageningen kende in het verzet tegen de Duitsers een landelijke primeur. Op 3 januari 1943 werden alle 20.000 persoonskaarten uit het Wageningse bevolkingsregister gestolen door de Wageningse Orde Dienst. Een nadeel voor de bezetter en een hulp en bescherming voor het verzet en de onderduikers. Door de aanwezigheid in Wageningen van de in die tijd illegale radiozender speelde deze een grote rol bij het oproepen tot en organiseren van de april/mei stakingen in 1943.

Het nationale karakter van de 5-mei herdenking in de stad waar de capitulatie werd getekend is duidelijk.

De Wageningse ChristenUnie vindt dat de viering van 5-mei in Wageningen moet blijven, met bijdrage van het ministerie van Defensie. Het is niet alleen in het belang van Wageningen maar voor onze hele natie. Onze herdenking en viering van de bevrijding van een bezetter is van uiterst groot belang voor onze Nederlandse samenleving en verdient daarom ook alle overheidssteun. Wij vragen u dan ook om het voorgenomen besluit niet uit te voeren en verdere afspraken te maken pas nadat de herdenking en viering nieuwe stijl is geëvalueerd. In overleg met Staatssecretaris Van der Knaap is de evaluatie gepland na drie jaar (2011). Echter de Overheid zal in het belang van onze vrede, vrijheid, veiligheid en mensenrechten blijvend zich moeten inzetten voor deze herdenking en viering van onze volledige bevrijding in 1945.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
brief 4-5 mei CU fractie37,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Steun 5-mei viering moet blijven'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.