Busbaan over de Born
De gemeenteraad heeft in december een besluit genomen over de aanleg van de busbaan over de Born. Hoewel, besluit. Het was vooral een verplichte goedkeuring van een plan van de provincie. De ChristenUnie Wageningen legt uit waarom ze toch heeft ingestemd.
Busbaan over de Born
De nieuwe busbaan over de Born heeft veel stof doen opwaaien. De ChristenUnie ging uiteindelijk - met zeer veel moeite - akkoord met het plan. Waarom heeft de ChristenUnie haar instemming gegeven?
Provincie zet toch door
Kort en goed: er was in feite geen keus. De provincie heeft namelijk een inpassingsbesluit genomen. Dat is een paardenmiddel om een bestemmingsplan vast te stellen. De provincie mag zelf zo’n inpassingsbesluit nemen als ze vindt dat het belang voor regio of provincie uitgaat boven het belang van de gemeente. Wageningen UR en provincie hebben samen een plan voor de busbaan ontwikkeld waarbij er geen rol is voor de gemeente. Als lokale fractie hebben wij overleg gehad met de fractie in de provincie om onze zorgen te uiten. Vanuit de provinciale fractie werd ons heel duidelijk dat het de provincie uiterst serieus is. Er moet veel zijn voorgevallen wil de provincie tot een inpassingsbesluit komen. Wij twijfelen er niet meer aan dat de provincie haar plannen zal doorzetten, ook bij een 'nee' van de raad. Bij bezwaar maken door de gemeente kom je al gauw in een juridisch traject. De rechter zal dan de rechtmatigheid van de procedure zwaar laten tellen, en in juridische, wettelijke zin klopt de rechtmatigheid.
Barrière
De ChristenUnie is nog altijd van mening dat het plan niet goed is. Bereikbaarheids-, geluid- en stankoverlast blijven. De barrièrewerking (oversteekbaarheid) van de Nijenoord Allee wordt alleen maar beroerder. Aantakking op Mondriaanlaan zal uiterst moeilijk zijn. De nieuwe busbaan maakt verlegging van de Nijenoord Allee nog lastiger. Klein voordeel zien wij eigenlijk alleen voor de studenten en WUR medewerkers/bezoekers die alleen maar naar de campus hoeven en weer terug richting Ede, en voor busreizigers die nu ook al op een andere bushalte instappen (bijv busstation).
Te laat ingelicht
Het college heeft de raad veel te laat ingelicht. In november 2005 hebben gemeente, provincie en WUR gezamenlijk afgesproken om de busbaan aan te leggen over de Born, met de mogelijkheid op termijn de Nijenoord Allee te verleggen en naast de busbaan te laten lopen. Dat zou enorme winst zijn voor de verkeersdoorstroming en de stank-, stof- en geluidshinder van de wijken Roghorst en Tarthorst verminderen. Daarna: radiostilte. Het was tot eind 2007 niet bekend dat WUR en provincie alternatieve tracés onderzochten. De slechte relatie tussen WUR en gemeente zal ieder wel bekend zijn. De brief van de provincie aan de gemeente Wageningen van maart 2008, met het concrete alternatieve tracé zoals uitgewerkt door provincie en WUR samen, zag de raad pas in oktober 2008. Had het college de raad eerder in het proces betrokken, dan had de raad (bijvoorbeeld bij Kadernota) kunnen proberen alternatieven te onderzoeken. De raad vertegenwoordigt de burgers van Wageningen. Ook de burgers zijn dus veel te laat betrokken. De Wageningers die ik hierover spreek zijn zonder uitzondering negatief over het proces.
Tegen wil en dank
De provincie betaalt bijna alles. Maar wij hebben geen behoefte aan dit kadootje, omdat het niet past in onze totaalvisie rond mobiliteit en wonen. Botweg gezegd wordt dit kado door de strot geduwd, tegen wil en dank.
Zeer moeilijk
Voor de ChristenUnie was de beslissing voor of tegen zeer moeilijk. Bij een 'tegen' geef je een duidelijk signaal dat dit een slecht plan is; echter de provincie zal ondanks dat toch het plan doorzetten, en nog minder geneigd zijn rekening te houden met Wageningse belangen. Bij een 'voor' blijft de gemeente enige invloed houden op een enkel concreet aspect en is de kans groter dat er qua mobiliteitsproblematiek nog iets bij de provincie te halen valt; nadeel is dat een ja-stem al gauw gezien wordt als 'eens met de plannen'. De kosten van aanpakken van verkeersproblematiek zijn zo hoog, dat de gemeente Wageningen die nooit alleen kan dragen. Subsidies van de provincie zijn onontbeerlijk. Na wikken en wegen heeft de ChristenUnie uiteindelijk met de grootst mogelijk tegenzin ingestemd.