Gesteggel over alcoholverbod
Op 3 april heeft de raad vergaderd over een spoed wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gaat om een verbod op gebruik van glas en blik tijdens het 5 mei evenement. Bij de ChristenUnie zijn er gemengde gevoelens over dit voorstel. Waarom?
Gesteggel over alcoholverbod
Op 3 april heeft de raad vergaderd over een spoed wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gaat om een verbod op gebruik van glas en blik tijdens het 5 mei evenement. Bij de ChristenUnie zijn er gemengde gevoelens over dit voorstel. Waarom?
In bijna iedere APV van gemeenten in Nederland staat een artikel om alcoholgebruik op straat in delen van de stad te verbieden. Overmatig alcoholgebruik leidt tot forse problemen: vandalisme, verkeersongevallen, enzovoort. Sla er de politieberichten maar eens op na.
Vorig jaar besliste de Wageningse gemeenteraad over dit artikel. Helaas kwam het college toen met een versie die afweek van het advies van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Portefeuillehouder Van Rumund stelde voor om in de hele gemeente het drinken van alcoholhoudende drank op straat, of het bij je hebben van geopende flesjes/blikjes drank, te verbieden. De ChristenUnie heeft daar stevig over nagedacht. Regels om alcoholgebruik te verminderen: prima! Maar met deze algemene regel zou het ook verboden zijn om bijvoorbeeld tijdens een gezellige buurtBBQ een biertje te schenken. Natuurlijk treedt de politie daar niet tegen op. En daarmee ontstaat een nieuwe gedoogsituatie. Ongewenst voor een betrouwbare, gezaghebbende overheid, vindt de ChristenUnie. Daarom stelden wij voor - in lijn met de VNG - om het verbod alleen in risicogebieden van de gemeente te laten gelden. Denk aan het centrum van Wageningen. Helaas, daar wilde de burgemeester niet aan. De gemeenteraad besloot uiteindelijk om dit artikel helemaal te schrappen.
Half maart trok de politie aan de bel. Wat blijkt: toen het artikel in Wageningen nog geldig was, gebruikte de politie het verbod niet zozeer om hinderlijk drankgebruik tegen te gaan, maar om glas en blik te weren bij 5 mei viering. Zonder dit verbod kan de politie de veiligheid niet garanderen. Het glas of blik kan een wapen worden om mee te steken. Het 5 mei evenement stond daardoor op de tocht. In allerijl kwam de burgemeester met een aangepast concept-artikel, waarin het verbod op bezit van geopende flesjes alleen in een deel van Wageningen zou gelden. Precies het VNG-advies dus, en waar de ChristenUnie vorig jaar ook op inzette.
De weerstand tegen deze aangepaste vorm bleek nog te groot. Het concept voorstel werd weer ingetrokken en vervangen door simpelweg een verbod op meenemen van glas, blik en flesjes tijdens 5 mei. Op zich prima. Maar de raad had dit bij de discussie een jaar eerder ook allemaal moeten weten om een besluit te nemen. Bovendien is er nu nog steeds geen echt goede aanpak mogelijk van hinderlijk alcoholgebruik op die plaatsen (denk vooral aan het centrum) waar het jaarrond nodig is.
In heel Nederland maken mensen zich zorgen over alcoholgebruik. De actie ‘Vroeg op Stap’ kreeg makkelijk voldoende handtekeningen om het onderwerp in de Tweede Kamer te kunnen aankaarten. Er wordt nagedacht over allerlei maatregelen, zoals ophogen leeftijdsgrens en verbieden van alcoholreclame, om misbruik tegen te gaan. Daarom wil de ChristenUnie dat de regel over hinderlijk alcoholgebruik in bepaalde delen van de stad weer terugkomt. Uit andere gemeenten blijkt dat horeca-ondernemers te vaak doorschenken aan aangeschoten klanten. En dat supermarkten te weinig controleren op de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcoholhoudende drank. Ook dat kan onderdeel zijn van een pakket maatregelen om overlast door alcohol in Wageningen terug te dringen. De ChristenUnie zal daar zeker alert op zijn.