Toch nog één keer Junushoff
Theater Junushoff blijft een terugkerend onderwerp in de Wageningse gemeenteraad. Drie jaar geleden heeft de gemeenteraad ingestemd met een 'Totaaloplossing', maar het college van B&W vraagt nu om drie jaar extra om een oplossing te vinden voor een financieel verantwoord beheer van het theater. Hoe lang wordt deze soap nog gerekt?
Toch nog één keer Junushoff
Ik heb me geprobeerd in te houden om niet te schrijven over de ongoing soaps als Junushoff, de financiële positie van de gemeente en de wethouders van buiten. Laat staan over Pantarijn en de Vlinder, Schimmelpenninck of de budgetfinanciering.
Maar nu de wethouder zo veelvuldig in het nieuws heeft gemeld dat het nu voorliggende plan het beste is voor Junushoff en de stad, past in de lijn zoals de raad het wil en er geen verdere lijken meer uit de kast komen wil ik toch wel wat kanttekeningen plaatsen.
Nieuwe stap Ik las met verbazing dat het verzelfstandigingstraject van Junushoff een nieuwe stap maakt. Er is (nog) geen exploitant gevonden, en dus komt er een alliantie met Buys in een beperkt risicodragende constructie. (wat dat dan ook zijn moge). Ik help het Junushoff van harte hopen dat de resultaten steeds positiever worden qua evenement, bezoekers etc. Echt. Toch lijkt het mij een ietwat beroerde constructie.
HistorieHet college wil tijd kopen (3 jaar) om de verzelfstandiging op te zetten. Toch nog maar weer even de historie. In februari 2004 wordt een totaaloplossing gepresenteerd, en in september 2004 wordt de 'Totaaloplossing Junushoff' goedgekeurd in raad (NB, alleen het woord al - totaaloplossing, ruim 2,5 jaar verder moet er nog 3 jaar extra tijd bijgekocht worden om tot de echte oplossing te komen...) Daar wordt besloten te privatiseren en het college verwacht binnen 6 maand een prestatiecontract beschikbaar te hebben.
Helaas. Na allerlei onderzoek (Marktplan, Buys) wordt pas in december 2005 (anderhalf jaar later) besloten Europees aan te besteden. Het college geeft de aanbesteding niet bijster veel kans, maar doel is uit de aanvragen er 5 te selecteren voor een daadwerkelijke aanbieding.
Helaas. Er blijken maar 4 aanmeldingen (er valt dus niks te selecteren), die ook nog eens niet aan de eisen voldoen. In juni 2006 wordt besloten de programmering door bestuur te laten doen en exploitatie naar een exploitant. Wethouder Huijbers stelt dat het college stellig verwacht dat er meer dan 4 gegadigden zijn voor de exploitatie.
Helaas. November 2006 meldt het college nog dat een en ander in februari 2007 moet zijn afgerond. Maar er zijn helemaal niet meer aanmeldingen binnen gekomen. Er worden 2 kandidaten gevraagd de plannen uit te werken. Van de 2 kandidaten haakt er 1 zelf af en de andere wil niet aan de eisen voldoen, maar vraagt of de raad de eisen wil bijstellen. Dan verschijnt in de krant dat het contract met interim manager Buys drie maanden wordt verlengd (waarom mocht Joost weten), waarna nog geen week later B&W komt met het voorstel van 3 jaar!
Het hele tot nu toe gevolgde traject is in hoge mate wishful thinking. Alleen als de Junushoff inderdaad echt goed gaat draaien, of de raad de eisen bijstelt, gaat er een serieuze kandidaat komen.
Worden de resultaten werkelijk positiever? Wie weet, maar de historie is opnieuw tegen deze gedachte.
Te
optimistisch
Tot aan 2004 zijn er -tig keer incidentele en structurele uitgaven
gedaan. Bij de eerste behandeling 'totaaloplossing' in
februari zegt wethouder Strik dat deze oplossing voorzichtig
begroot is. Het college boekt alleen in wat sowieso kan worden
gehaald. Letterlijk: 'Ik wil voorkomen dat ik
over, pakweg, een jaar opnieuw met de raad over deze kwestie moet
debatteren en dan moet zeggen: ‘Het spijt mij dat ik iets te
optimistisch ben geweest, want het blijkt dat ik nog enkele
honderdduizenden euro’s nodig heb.'
Tussentijdse extra uitgavenHelaas. Sinds 2004 is er al 2 maal een extra bedrag uitgegeven voor de totaaloplossing. In mei 2006 moet cateraar Hutten worden uitgekocht (2 ton). In oktober 2006 moet er 4 ton extra worden geïnvesteerd vanwege brandveiligheid en het niet halen van sponsorinkomsten. Weliswaar wordt deze 4 ton gekapitaliseerd en als 25.000 korting op subsidie van Junushoff weggewerkt, waardoor het de gemeente dus op het eerste gezicht geen geld kost (tenzij Junushoff weer met exploitatietekorten te maken krijgt), maar het geeft goed het ongebreideld optimisme aan.
Afstoten theater ook een optieDaarnaast vraag ik me toch af of de ingezette weg van onze wethouder wel past binnen het genomen raadsbesluit. Daarin staat niet alleen dat we privatisering blijven onderzoeken maar is ook dat bij het niet slagen van privatisering (scenario 2) het 4e scenario (afstoting) weer in beeld komt. Dat hele traject van afstoting is tot nog toe nergens onderzocht. Terwijl we ook dat als raad hebben afgesproken. Niet dat we er nog eens 3 jaar voortmodderen aan vast zouden plakken.
Naar mijn mening is de Wageningse burger gebaat bij een eerlijke weergave van de stand van zaken.
Volgens mij zijn we daar onderhand wel aan toe.
Monique Heger
Raadslid ChristenUnie Wageningen
Met dank aan Jan Dijkstra, fractielid
Op donderdag 10 mei wordt er over Junushoff gesproken in de raadscommissie Samenleving.
Reacties op 'Toch nog één keer Junushoff'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.