Week 45 - Pantarijn: een opeenstapeling van problemen
Pantarijn: een opeenstapeling van problemen
De Pantarijn discussie is achter de rug. Er blijven nog veel vragen over rond het financiële debacle. Dat zal worden uitgezocht door een extern bureau en begeleidt door een commissie. In die commissie zitten 2 leden van het college en 4 leden van de raad.
Ik vind het goed dat er zo’n commissie komt. Nog beter had ik het gevonden als er een onafhankelijk raadsonderzoek komt. Een bakker moet niet zijn eigen gebakjes keuren. Dit voorval staat niet op zichzelf (bijv Junushoff, Vlinder) en er komen nog meer grote projecten aan. De raad zou zelf, ondersteund door een extern bureau, een en ander moeten nagaan. Een motie met de SP om dit te bewerkstelligen heeft het echter niet gehaald.
Achterblijvers
Daarnaast hebben we een motie ingediend om snel inzicht te krijgen in de (on)mogelijkheden wat betreft Pantarijn locatie Haverlanden (voormalig Het Streek). De meeste leerlingen van deze locatie gaan na de kerstvakantie naar de nieuwbouw. Een kleine groep, richting vmbo Economie, blijft achter. Het gebouw Haverlanden is sterk verouderd. Pantarijn ziet deze groep graag ook op de nieuwbouw. Als de vmbo economie studenten nog lang in hun oude pand les krijgen, is de opleiding niet levensvatbaar. Maar ja, geld voor nieuwbouw is er niet. Het college wil wel een vrijblijvende verkenning uitvoeren. Dat was mij iets te vrijblijvend. De motie die is aangenomen vraagt om rapportage in januari 2007.
De ChristenUnie kwam ook met een alternatieve dekking voor de tekorten. Het college wil het spaargeld aanspreken, de pot onbestemde reserve. Dat betekent dat er nog minder vlees op de botten zit. Het weerstandsvermogen verslechtert. Wij wilden het kapitaal zonder bestemming aanspreken, omdat deze pot geen onderdeel uitmaakt van het weerstandsvermogen.
Het is een technisch verhaal – stuur mij een mail als u meer wilt weten. Wethouder Slegten vond de dekking technisch goed. Maar het bleek dat het college dit amendement toch ontraadde, omdat het geld nodig was voor activabeleid. En die getallen hebben wij nog niet! Maar ook daar gaat het om grote bedragen. Een integrale afweging van mogelijkheden ontbreekt daarom. Het is zeker zo verdedigbaar het kapitaal zonder bestemming in te zetten als dekking voor Pantarijn, waar we donderdagavond over besloten, als het in te zetten voor activabeleid waarvan
Als raad moeten we goede keuzes maken en weloverwogen beslissen. Dat nu meermalen blijkt dat geld om onduidelijke redenen ergens anders voor nodig is, is niet goed. Ik zal daar alert op blijven.
Ik hoop dat het onderzoek, waarover ik in het begin van de log schreef, duidelijk maakt wat er fout is gegaan. Want dan kunnen er maatregelen komen om die fouten in de toekomst te vermijden. Wageningen krijgt nog veel meer grote projecten. Denk maar aan de busbaan. Het is echt hoog tijd dat dit soort grote tegenvallers tot het verleden gaan behoren.
Tevens heb ik de burgermeester opgeroepen wat te doen aan
Nu ga ik een week op vakantie naar de zon. Ik hoop u op 18 november in het lokale nationale verkiezingsdebat in het Heerenstraattheater weer te mogen ontmoeten.
Monique Heger
Raadslid ChristenUnie Wageningen
Reacties op 'Week 45 - Pantarijn: een opeenstapeling van problemen'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.