Persbericht: Burgerparticipatie WMO onvoldoende

vrijdag 22 september 2006

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag de verordening Wet Maatschappelijk Ondersteuning aangenomen. De ChristenUnie had, samen met Groenlinks en de SP, grote bezwaren tegen de slecht geregelde burgerparticipatie. De wethouder beloofde in het vervolgtraject meer inspraak.

GroenLinks, SP en ChristenUnie: burgerparticipatie WMO onvoldoende

Afgelopen donderdag (21 september) is de verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in een extra raadsvergadering aangenomen. De SP en GroenLinks hebben tegen de verordening gestemd omdat het proces naar hun mening niet zorgvuldig genoeg is geweest.

Het grootste bewaar was de slecht geregelde burgerparticipatie. Volgens beide partijen is de inspraak van zowel burgers als de raad tot dusver niet voldoende geweest. Dat terwijl burgerparticipatie een belangrijk deel vormt van de wet. Een oproep van GroenLinks die gesteund werd door de SP en de ChristenUnie om uitstel van invoering haalde geen meerderheid.

In de verordening is opgenomen dat belangrijke zaken als de eigen bijdrage en het Persoonsgebonden Budget (PGB) in een Besluit Maatschappelijke Ondersteuning wordt vastgesteld. Dit Besluit wordt door het college vastgesteld en de raad heeft daar wettelijk gezien niets over te zeggen.

GroenLinks hield een pleidooi en vroeg wethouder Walma (Stadspartij) om - hoewel niet wettelijk verplicht - bovenstaand besluit samen met de raad vast te stellen. Walma wilde dit verzoek niet inwilligen. Lara de Brito, raadslid van GroenLinks, was teleurgesteld: "Het is zonde dat de wethouder deze kans en uitnodiging van de raad niet aan wil grijpen."

In verschillende andere gemeenten heeft het college wel de weg gekozen om samen met de raad hierover te beslissen. Wageningen wil dat niet aan. Walma wil het weliswaar met de raad bespreken maar deze geen beslissingsbevoegdheid geven.

Jo Soolsma van de SP gaf aan dar er geen enkele reden is om haast te maken. Gemeenten hebben tot eind 2007 de tijd voor invoering. “Grijp dus die kans en stel invoering uit. En zorg voor betere inspraak. Kijk dan ook naar hoe het elders gaat en leer van de gemaakte fouten”.

Ook Monique Heger van de ChristenUnie zette haar twijfels uiteen over het gebrek aan goed geregelde burgerparticipatie en de haast die het college heeft om de WMO door te voeren. De wethouder beloofde in het vervolgtraject meer inspraak en een goede evaluatie van de huidige verordening. Hoewel volgens Heger de procedure bepaald geen schoonheidsprijs verdient, leidden de toezeggingen toch tot het voorstemmen.

Alle drie de partijen gaan er vanuit dat ze in toekomst meer mogelijkheden krijgen om meer op inhoud te kunnen sturen. Even belangrijk vinden ze dat groepen, zoals de kerken, de kans moeten krijgen om inhoudelijk bij te dragen. De belangen van burgers moeten zo goed mogelijk worden bewaakt en behartigd. Het gaat om een complexe en grote wet die heel veel mensen aangaat en de belangen van deze grote groep burgers, die aangewezen zijn op hulp, vinden GroenLinks, de SP en de ChristenUnie van grote waarde.

-----------------------

Noot voor de redactie:

Meer informatie bij Lara de Brito (telefoon: 06-50875671), Jo Soolsma (telefoon: 0317- 422 689), Monique Heger (telefoon: 0317- 421974)

« Terug

Reacties op 'Persbericht: Burgerparticipatie WMO onvoldoende'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.