Week 38 - Opnieuw: bezuinigen!

vrijdag 22 september 2006

De gemeente moet de komende jaren opnieuw bezuinigen. Dit keer zo'n 1,5 miljoen euro. In haar weblog geeft Monique Heger een eerste reactie op de bezuinigingsvoorstellen.

Opnieuw: bezuinigen!

De gemeente Wageningen moet de komende jaren opnieuw bezuinigen. Dit keer gaat het om zo’n 1.5 miljoen euro. Tekorten op de begroting zijn vooral ontstaan door kortingen op uitkeringen door het rijk, exploitatietekorten op sporthal De Vlinder, en een wensenlijstje van het nieuwe college. De ChristenUnie zal de voorstellen nog uitgebreid bestuderen. Hier volgt een eerste reactie.

Positieve insteek
Het is positief dat de begroting sluitend is. Tenminste, als een reeks veronderstellingen ook werkelijkheid worden. Het is ook positief dat een aantal onderwerpen, waarvoor het vorige college alleen incidenteel (tijdelijk) geld had uitgetrokken, nu structureel in de boeken staat. Voorbeelden daarvan zijn blijvende bijdragen aan het succesvolle Vrijheidsdefilé en het jeugdpreventieteam. Prima! De ChristenUnie ziet ook tot haar genoegen een aantal bezuinigingsopties terug die we 2 jaar geleden al deden, maar destijds geen warm onthaal in de toenmalige raad kregen. Dan gaat het om bijvoorbeeld hogere kostendekkendheid kapvergunningen en minder uitbundige aankopen voor kunst.

Minder
Toch zijn er ook een heel aantal voorstellen waar we minder gelukkig mee zijn. Er wordt veel bezuinigd op onderwijs, sociaal terrein en milieu. Een greep uit de voostellen. Er wordt 91.000 Euro bezuinigd op energiebeheer en duurzaamheid. Het Groene Wiel, centrum voor natuur- en milieueducatie voor Wageningse basisscholen, moet het met 25 mille minder doen. Erg jammer voor het groene gezicht van Wageningen. Op sociaal-cultureel terrein vallen de klappen bij de ouderen die straks 1,20 euro per zone in de regiotaxi betalen, in plaats van € 0,45 nu. En de ouderbijdrage voor peuterspeelzalen gaat omhoog. En er is nog meer slecht nieuws voor ouders met schoolgaande kinderen: de gemeente trekt minder geld uit voor de schoolbegeleidingsdienst, vergoedingen voor leerlingenvervoer gaan pas in bij reistijden van anderhalf uur (in plaats van 1 uur nu), ouders gaan meer betalen voor het overblijven van kinderen op school, en het onderwijs in allochtone levende talen vervalt. Daar staat gelukkig wel een (kleinere) investering in huisvesting van scholen tegenover.

Wankele aannames
Opvallend is dat dit pakket voorstellen op delen niet overeenkomt met het collegeakkoord. Zo speculeert het college op verwachte meevallers, terwijl (en de ChristenUnie kan zich daar volledig in vinden) het collegeakkoord uitgaat van: eerst het geld verdienen, dan pas uitgeven. Voorbeelden? Het college rekent alvast een besparing op de salarisadministratie in, terwijl het onderzoek daarnaar nog loopt en
de goedkeuring van samenwerkende gemeenten nodig is. Het college rekent erop dat volgend jaar in Wageningen de helft beter wordt gepresteerd op het gebied van mensen uit de bijstand helpen dan het rijk van de gemeente verwacht. Verwacht voordeel: 1 ton. Het extra geld dat het college wilde uitgeven om mensen aan een baan te helpen wordt echter gedeeltelijk verschoven (naar 2009). De ChristenUnie hoopt van harte dat zo veel mogelijk werklozen een baan vinden. Maar je krijgt niet ‘iets’ voor (bijna) ‘niets’.

Weerstandsvermogen
Kritiek heeft de ChristenUnie ook op de verdere aantasting van het weerstandsvermogen. Dat weerstandsvermogen geeft aan of risico’s voldoende afgedekt kunnen worden door eigen reserves. Zeg maar: of er genoeg geld op het spaarbankboekje staat om tegenvallers op te vangen. Wageningen heeft nu een negatief weerstandsvermogen. De ChristenUnie vindt, net als de collegepartijen, dat het weerstandsvermogen snel weer op peil moet worden gebracht. In de collegevoorstellen gebeurt het omgekeerde! De bezuinigingen worden deels bereikt door arbeidsplaatsen te schrappen. Het wachtgeld (4 ton) haalt het college uit de onbestemde reserve. Die onbestemde reserve vormt het belangrijkste onderdeel van het weerstandsvermogen, waardoor dat juist verder verslechterd. Dat is niet goed.

Gekleurde presentatie
Andere punten van kritiek richten zich op de gekleurde en soms onjuiste presentatie van het college. In ronkende woorden beschrijft het college waar ze voor kiest. Twee voorbeelden. Zo kiest het college voor ‘versterkt doorzetten van economisch beleid’, terwijl er helemaal geen extra middelen voor dat beleid in deze begroting staan. Het college kiest voor ‘het onveranderd ondersteunen van het sociaal cultureel werk’, terwijl er toch echt bezuinigd wordt op bijvoorbeeld stedenbanden en emancipatiebeleid en er hogere bijdragen gevraagd worden voor het peuterspeelzaalwerk en de Regiotaxi.

Alternatieven?
Met name de bezuinigingen op het groene karakter van Wageningen, op onderwijs, en op de sociale kant van Wageningen spreekt de ChristenUnie niet erg aan. Het zal nog een hele klus worden om alternatieven te bedenken. Het vorige en het huidige college heeft keuzes gemaakt die tegen onze ideeën ingaan. Zo trekt dit college tussen de 1 en 2 ton uit voor bijna 5 volledige wethouders, terwijl wij eerder pleitten voor vermindering van het aantal wethouders. Dit college versterkt de uitgezette lijn tot investeringen in de Junushoff, waar de ChristenUnie juist een afslanking van professioneel theater in Wageningen wenste ten faveure van amateurkunst en -cultuur. Kortom, het wordt niet makkelijk.

Natuurlijk gaan we op zoek en proberen met andere fracties de voorstellen te verbeteren.
Als u suggesties voor verbeteringen heeft: die horen wij graag!

Met dank aan fractiegenoot Jan Dijkstra

Monique Heger
Raadslid ChristenUnie Wageningen

« Terug

Reacties op 'Week 38 - Opnieuw: bezuinigen!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.