Week 37 - Vervolg Lokale wethouders van 'buiten'

maandag 18 september 2006

Deze week is er in de Tweede Kamer gesproken over de woonplaats van wethouders. Iedereen is het er over eens: zij moeten wonen in de plaats waar ze werken, binding hebben met het sociale leven. In wethouder Walma heeft Wageningen, namens de Stadspartij, een bestuurder die al heeft aangegeven niet in deze stad te komen wonen.

Vervolg Lokale wethouders van 'buiten'

Deze week, woensdag 13 september, was het plenaire debat in de kamer over het ingezetenschap van wethouders. U weet wel die discussie over het verhuizen van wethouders naar de plaats waar ze werken als ze van ‘buiten’ komen. Er zijn landelijk een aantal wethouders die al hebben aangegeven dat niet te willen gaan doen. Ook in Wageningen heeft wethouder Walma aangegeven niet naar Wageningen te willen verhuizen de komende vier jaar.

Als ChristenUnie hebben we hier diverse kritische vragen over gesteld aan het college (zie ook mijn weblog van 12 mei) en hebben uiteindelijk tegen het aantreden van deze wethouder gestemd. De coalitiepartijen beriepen zich op een op handen zijnde wijzigingen van het wetsvoorstel. Echter ook toen al bleek uit de kamervragen dat wijziging, zoals het college dat interpreteerde, moeilijk lag en niet voldeed aan de norm. Onze opmerkingen tijdens het debat in Wageningen werden toen afgedaan met: “ach, laten we het maar gewoon proberen.”
Het debat in de Kamer van deze week toont echter aan dat we er niet naast zaten en dat men in Den Haag toch echt niet zit te wachten op bestuurders die niet in de ‘werkplaats’ wonen. De meerderheid van de Kamer en ook de minister blijven uitgaan van het beginsel dat de wethouder dient te wonen in de plaats waar hij of zij werkt.


Wat quotes uit dat debat:

“Mevrouw Fierens (PvdA): De PvdA-fractie vindt het belangrijk dat bestuurders in hun gemeente of provincie wonen. Als je een gemeente wilt besturen, hoort het deelnemen aan het lokale leven gewoonweg bij.”

“Mevrouw Spies (CDA): Ik vind het ongewenst en in strijd met de gedachte van dit wetsvoorstel dat wethouders nu al zeggen dat het hun alle ruimte biedt om niet te verhuizen. De term "ingezetenschap" is maar op één manier uit te leggen, in de betekenis van "ingeschreven zijn in de gemeente waarin men woont".

Mevrouw Fierens (PvdA): Ingezetenschap betekent voor het CDA dus ergens ingeschreven staan en daar volwaardig wonen? Mevrouw Spies (CDA): Jazeker.

De heer Van Beek (VVD): Voor vrouwelijke wethouders geldt hetzelfde principe, namelijk dat het voor het uitoefenen van de functie van groot belang is dat je geworteld bent in de gemeenschap. Het kan best zijn dat je dat niet van aanvang bent, maar het is van belang dat je je zo snel mogelijk daar vestigt. Als de functie wordt aanvaard, moet je weten dat dat één van de consequenties is, en dat geldt ook voor je gezin.”

Remkes: Helderheid
De conclusie van minister Remkes: "Mij komen natuurlijk ook situaties ter ore waarin zelfs bij het aantreden van wethouders al werd aangegeven dat zij de hele periode in een andere gemeente wilden blijven wonen. Dat kan niet. Daar wil ik geen misverstand over laten bestaan. Ik ben gaarne bereid om dat signaal in alle helderheid aan gemeenten te geven.”

Zouden de plaatselijke CDA, PvdA en VVD ook wel eens met hun landelijke collega’s spreken? Dit verhaal kan dus nog wel eens een staartje krijgen als ik de minister mag geloven. We zijn in ieder geval gewaarschuwd. Woensdag zal er over gestemd worden in Den Haag.

Monique Heger
Raadslid ChristenUnie Wageningen

« Terug

Reacties op 'Week 37 - Vervolg Lokale wethouders van 'buiten''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.