Week 26 - Na vergadering tijd voor bezinning

woensdag 05 juli 2006

In week 26 (laatste week van juni) vond de laatste raadsvergadering plaats. Hoewel er veel interessante zaken besproken werden, was er maar weinig publiek. Zo kwamen de haven en Junushoff aan bod en werd er vooruitgekeken op de komende begroting, waarin de gemeenteraad het beleid uitzet voor de komende jaren.

Week 26 – Raad, reserves en bezuinigingen?

Reces
Gisteravond was de raadsvergadering. De laatste voor het zomerreces. De burgers hadden dat reces inmiddels genomen, want naast de trouwe aanhang van ChristenUnie, GroenLinks en D66 zaten er weinig mensen op de publieke tribune. Jammer, maar hand in eigen boezem stekend, denk ik dat de debatten ook niet altijd even flitsend, politiek relevant en vernieuwend zijn. Interpellaties zijn er nauwelijks en de vragen en stellingen richten we merendeels naar het college ipv naar elkaar. Sommige raadsleden schenen zelfs enigszins verbaasd op het moment dat ik ze een verduidelijkende vraag stelde.

Op tijd remmen
Hoogtepunten waren er nauwelijks, maar er moesten nog wel aardig wat stukken voor de zomer doorheen worden gejast. Zoals de financiële verantwoording over 2005 en de stand van zaken van 2006. De gemeentelijke financiën zijn en blijven slecht. Gelukkigerwijs is daar intussen elke partij en het college doordrongen. In ieder geval wordt dat door een ieder beleden. Of de uitwerking nou direct tot verbeterende resultaten zal leiden…. daarover heb ik mijn twijfels. De grepen uit de onbestemde reserve en het niet kiezen om nu al bezuinigingen voor 2006 in te zetten baren me zorgen. Als je weet dat je de afgrond in rijdt als je nog even doorrijdt is het misschien verstandig om op tijd te gaan remmen. Om dan te zeggen dat je in het najaar ergens met bezuigingsvoorstellen voor dit jaar komt is dan ook redelijk dodelijk voor het lopende boekjaar en zullen de tekorten mogelijk oplopen.

Alleen GroenLinks leeft nog in de tijd waarin de wereld mooi en gelukkig was en zij in de coalitie zaten. De heer Hoefsloot meldde dat de Provincie toch had gezegd dat het er allemaal zo goed voorstond in Wageningen. Helaas baseerde de heer Hoefloot zich op gegevens van vorig najaar. Daarna zijn er alweer zoveel tegenvallers geweest dat ik GroenLinks oproep om ook die realiteit onder ogen te gaan zien.

Bezuinigen: waarop?
Er zullen bezuinigingen volgen. Waar ik me het meeste zorgen over maak is het beleid dat we gestart zijn en waar we alleen maar voor 1 of 2 jaar geld hebben uitgetrokken. Beleid waarmee we verwachtingen hebben gewekt. Zaken als het vrijwilligersmeldpunt, jeugdpreventieteams en bredewijkscholen. Belangrijke taken voor de sociale cohesie van de stad. Maar zaken waar het college nu nog geen geld voor wil vrijmaken. Ook het vrijheidsdefilé mag zich nog niet verheugen in een toezegging. Er is nog geen geld voor 2007. Maar zouden ze echt pas na de begrotingsbehandeling, waarin alles netjes integraal wordt afgewogen tegen andere belangen in de stad, beginnen met de voorbereidingen van het defilé? De vraag stellen is ‘m bijna beantwoorden.

Kortom veel toezeggingen van goede wil en realiteitszin. Of het ook zo uitgewerkt wordt zal mijn fractie kritisch volgen.

Bodemloze put: Junushoff
Verder lag de bodemloze put weer voor. De Junushoff. Amper bekomen van de schrik van een mislukte aanbesteding moet er weer nagedacht worden over de toekomst van dit blok aan ons been. In een één-tweetje tussen de coalitiepartijen en de wethouder, lag er plotseling een heel uitgewerkt scenario op tafel. Plotsklaps wist de heer Osinga precies wat het college in haar drie zinnen tellende uitleg in het raadsstuk bedoelde. Hij had het licht gezien. De schouwburg en sich gaat naar een exploitant en de programmering blijft in handen van een stichting die hier een bepaald budget voor krijgt. De splitsing tussen programmering en exploitatie kan de goedkeuring van de ChristenUnie niet wegdragen. Het is nl. de constante overprogrammering die ons elk jaar diep in de buidel doet tasten voor overschrijdingen van het budget. Elke voorstelling kost ons, de burger, namelijk geld. In een efficiëntere exploitatie valt winst te halen, in het houden van voorstellingen niet. We geven dus onze mogelijk winstgevende exploitatie uit handen en houden onze verliesgevende voorstellingen zelf. De winst verdwijnt dus naar de ondernemer, die de mooi verbouwde Junushoff mag gaan verhuren,  en de verliezen op de voorstellingen komen naar de burger van Wageningen. Sorry, maar daarvoor hadden we toch geen miljoenen in de verbouw van Junushoff gestoken? Om de winst naar anderen te laten gaan? Dan moet die gene ook bijdragen aan de verliezen op de programmering. Of laat anders de gebruiker, degene die de voorstellingen bezoekt, iets extra betalen. (Hoewel ik me bewust ben dat een kaartje voor Brigitte Kaandorp al 24,50 kost. Ik heb er nl. nog net een weten te bemachtigen.) De ChristenUnie ziet geen verbetering in de nieuwe situatie, daarvoor heeft de waarheid ons in dit dossier te vaak achterhaald.

Haven
De haven lag ook weer voor. Het baggeren is bijna klaar en er is zowaar een miljoen minder uitgegeven. Nou moet ik vertellen dat dat geld niet van de gemeente is maar wordt betaald door de bedrijven in de haven zelf. Die hebben in 2004 een zware verhoging van het al hoge liggeld gekregen. Nu is er geld over. Dan heb je een keus. Dat geld ‘teruggeven’ aan de havenbedrijven, door de havenkosten weer naar een normaal niveau te verlagen, of met dat geld het groot onderhoud van de haven te betalen. De gemeente kiest voor optie twee. ‘Tuurlijk moeten de gebruikers van de haven, zoals Bruil, EBC en Rijnvallei mee betalen aan het onderhoud van de haven, maar het groot onderhoud van allerlei andere gemeentelijke projecten wordt ook uit de algemene middelen betaald. Om daar nu alleen in de haven, bij belangrijke en grote bedrijven voor de Wageningse economie, een ander beleid op te voeren vind ik niet helemaal fair. Daarnaast klagen de bedrijven over de minimale communicatie tussen hen en de gemeente. Ook in andere sectoren een vaak gehoorde klacht. Een punt om aandacht aan te blijven schenken.

Tijd voor bezinning en opruimen
Het zomerreces treed nu in. Een tijd voor het afwikkelen van allerlei lopende zaken in de fractie en in mijn eigen administratie. Sinds ik in januari plotseling lijstrekker en daarna fractievoorzitter werd, heeft de archivering hier redelijk onder geleden. De studeerkamer bestaat momenteel uit stapels papier. Tijd om hier eens flink doorheen te gaan. Daarnaast tijd om ons als fractie te bezinnen op het komend seizoen, met een nieuwe vergadersystematiek. Wat worden de speerpunten, wie doet wat en hoe? En wie weet moeten we in het najaar al weer de straat op voor de landelijke verkiezingen. Genoeg te doen dus in de zomer.

Ik zal proberen u een beetje op de hoogte houden als er relevante info is. En anders een goede en rustige vakantie gewenst.

Monique Heger
Raadslid ChristenUnie Wageningen

« Terug

Reacties op 'Week 26 - Na vergadering tijd voor bezinning'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.