Een lintje voor Jan Dijkstra

image0 (1).jpeg
Peter.jpg
Door Peter de Haan op 26 april 2023

Een lintje voor Jan Dijkstra

Totaal verrast liep Jan Dijkstra een zaal binnen in het Zodiac-gebouw op de Campus, waar familie, ChristenUnie-fractiegenoten, collega’s en andere bekenden hem met applaus begroetten. 

De burgemeester liet al snel weten dat hij hierheen was gelokt vanwege de lintjesregen. Daarna volgde een uitgebreide toelichting over de reden waarom het de koning heeft behaagd om hem te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Er zijn twee redenen waarom Jan deze eer te beurt viel. Zijn werk als hoofddocent bij de WUR, expertise en autoriteit in binnen- en buitenland op gebied van diervoeding, eiwit en stikstof worden zeer gewaardeerd. Hij behoort tot de internationale top van zijn vakgebied.

De ChristenUnie kent hem vooral vanwege zijn jarenlange inzet als steunfractielid. Hij geldt als financieel geweten van de gemeenteraad, ondanks dat hij geen raadslid is. Hij is scherp op de cijfers, maar vooral ook op het doel dat we als gemeente willen halen met het geld.

Omdat hij zich niet alleen laat horen namens de ChristenUnie, maar zijn kennis ook deelt met andere partijen in de raad en de tijd neemt om gemeentefinanciën uit te leggen aan nieuwelingen in de raad, wordt Jan ook wel het 26 e raadslid genoemd. Op 20 maart stonden we tijdens een Politieke Avond al even stil bij zijn 25-jarige activiteiten als steunfractielid.

We feliciteren Jan van harte met deze onderscheiding. En danken hem en zijn gezin voor alle tijd die hij als vrijwilliger in het werk voor de fractie, de raad en daarmee voor Wageningen heeft gestoken.