Uit de raad | Regeren is vooruitzien

Monique.jpg
Door Monique Heger op 16 oktober 2024

Uit de raad | Regeren is vooruitzien

Elke herfst besteden we veel tijd aan het bespreken en aanpassen van onze begroting. Daar staat in wat onze gemeente de komende jaren wil doen, wat dat kost en of we genoeg geld binnenkrijgen. Als gemeenteraad kunnen we weinig aanpassen. Want – net als in uw of mijn huishoudboekje – liggen er veel uitgaven vast. Denk aan onderhoud van groen of afvalophalen. Voor andere zaken hebben we wel een keuze, zoals wel/niet een zwembad, subsidies voor clubs of laptops voor kids.

Dit jaar is anders. Na 2025 ziet het er financieel slecht uit. We krijgen minder geld van het Rijk en hebben te maken met tegenvallers. Daarom noemen we 2026 “het ravijnjaar”. We verwachten een groot tekort, in de miljoenen, dat de jaren erna alleen maar erger wordt.

Ondanks de slechte financiële vooruitzichten, neemt het huidige Wageningse college nog geen maatregelen. Het college wil zelfs éxtra geld uitgeven, door bijvoorbeeld 15 extra ambtenaren aan te nemen voor (te?) grote ambities. In ravijn-termen: we rijden op volle snelheid richting een ravijn en er is nog geen enkel zicht op een omleidingsroute.

Geen plan B.

Als ChristenUnie steunen we de vraag aan het Rijk om met meer geld te komen, zodat we onze taken en plannen voor jeugdzorg of scholen goed kunnen uitvoeren. Maar we moeten ook snel een plan B hebben, voor als dat geld er niet komt.