Uit de raad | Naar eer en geweten

Monique.jpg
Door Monique Heger op 25 september 2024

Uit de raad | Naar eer en geweten

"Ik zweer dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig!"

Vorige week klonk het weer in het gemeentehuis: 'zo waarlijk helpe mij God almachtig', uitgesproken door ons steunfractie lid Ruben. Als raadsleden spreken we dit natuurlijk altijd uit bij onze aanstelling maar voor steunfractieleden doen we dat nog niet zo lang. Het is mooi dat dat nu ook gebeurt. Een eed afleggen heeft vele betekenissen. Voor ieder misschien weer anders. Maar het maakt dat het werk van onze steunfractieleden onder dezelfde condities gebeurt als dat van gewone raadsleden. 

Als fractie beginnen we onze eigen en de raadsvergaderingen ook met gebed, om kracht en wijsheid om ons vertegenwoordigende werk naar eer en geweten te mogen doen. Ik heb dat zelf ook echt nodig. 

Keuzes zijn ingewikkeld. 'Wat is wijs', vraag ik mezelf vaak af. Een frame is makkelijk gemaakt, een keuze snel genomen vanuit je eigen perspectief. Maar daar zit ik er niet voor. Onze keuzes, over bijvoorbeeld bouwplannen of zorg of groen, moeten goed zijn voor de hele gemeente, voor iedereen. En dat is best een kluif waar je hulp voor kan gebruiken.