Uit de raad | Denk niet te licht over donker

Monique.jpg
Door Monique Heger op 17 april 2024

Uit de raad | Denk niet te licht over donker

Als ik ‘s avonds terugrijd via Amsterdam naar Wageningen, na een bezoekje aan mijn ouders, blijft het licht. Niet zo zeer door de vele lantaarnpalen, want daar worden er gelukkig steeds meer van uitgeschakeld, maar door een volledig lichtgevend casino en gigantische lichtgevende billboards op palen en distributiekubussen.

Volgens het NIOO, instituut voor ecologie, woont bijna iedereen in Europa op een plek die lichtvervuild is. U kent mogelijk die kaart wel van de wereld in de nacht. Al dat licht heeft een schadelijk effect op de natuur. Het is niet alleen slecht voor de omgeving, maar zeker voor de verkeersveiligheid. Zo’n flitsend bord leidt af van wat je eigenlijk moet doen; blik op de weg. 

Vorig jaar heb ik een motie ingediend om te kijken naar die licht/reclame vervuiling in Wageningen. Naast eerder genoemde zorgen voor natuur en verkeersveiligheid, is het energieverspilling en verleidt menig lichtreclame in bushokjes ons ook tot dingen waar we negatieve effecten van zien en ervaren. Zoals reclame voor goksites (wat veel schulden oplevert) of ongezond eten.

Gedurende dit jaar zal de gemeente, op ons verzoek, werken aan nieuw beleid rondom reclame en lichtvervuiling. Ik hoop dat dat leidt tot minder lichtvervuiling/reclame in Wageningen.

Laten we de nacht koesteren.