Uit de raad | Opnieuw beginnen

230902_Escher.jpg
Monique.jpg
Door Monique Heger op 13 september 2023

Uit de raad | Opnieuw beginnen

Ik ben een ontzettende Escher-fan. Vooral die tekeningen met de trappen. Je weet niet of het poppetje de trap op- of afloopt. Het is niet wat het op het eerste gezicht lijkt.

Misschien weet u dat ik in januari de diagnose endeldarmkanker hoorde, dat was heftig, trap-af. Maar toen ik er eenmaal inzat bleken er ook heel veel mooie, trap-op, kanten te zijn. Er was tijd voor elkaar.
Lieve kaarten, gebed, bloemen, bezoekjes. En u, die in de stad vroeg hoe het met me was. Ik heb dat ontzettend gewaardeerd. Met ieders steun, bestraling, chemopillen en een operatie lijk ik nu weer schoon te zijn. Ik kan het ziekenhuiscircuit daarmee weer grotendeels achter me laten.

De komende weken gaat het verder trap-op. Dat betekent onder andere: rustig terugkomen in hetgewone en politieke werk.

De afgelopen periode was ook een tijd om na te denken over wat nu echt belangrijk voor me is, reflectie. Ik las ergens: ‘We hebben er niet voor gekozen om te lijden in het leven, wel hoe we het leven leiden!’ Dat betekent voor mij nu meer keuzes maken in wat ik wel of niet doe.

Deze ervaring van trap-af heeft me veel trap-op inzichten en ervaringen gegeven. Escher staat op mijn bureau. Er leiden vele wegen trap-op. Ook al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen.