Uit de raad | Helden gezocht

Monique.jpg
Door Monique Heger op 21 september 2022

Uit de raad | Helden gezocht

“Jongeren steeds depressiever, meer jonge vrouwen aan anti-depressiva, meisjes nu ook vaker drugsproblemen.” Zo maar wat koppen uit mijn krant. Daar word ík verdrietig van. In een land waar we in vrijheid leven, iedereen naar school kan en er een overdaad aan spullen te koop is, worden onze jongeren depressiever. 

Ik startte van de week op mijn HBO een nieuwe module over zingeving. We vroegen de studenten: “tegen wie wordt gezegd dat je alle vrijheid hebt om te kiezen?” Handen omhoog. “Tegen wie dat je je hart moet volgen?” Nog meer handen omhoog. “Wie ervaart dat als prettig? Handen naar beneden. Te veel keuzes. Jongeren pakken alle aangereikte ‘cadeaus’ met ‘vrijheid’ uit, maar vinden er geen antwoorden in. 

Alles kan, maar niet alles is heilzaam. Waarom altijd moeten streven naar het hoogste schooladvies? Laatste insta-news? Waarom reclame voor ‘second love’, roken, gokken? Is dat het belangrijkst in het leven? 

Onze jongeren hebben behoefte aan waarde-volle cadeaus om uit te pakken. Aan een eerlijk verhaal dat leeft. Voorlevers, helden, mensen die ze laten zien hoe je jezelf kunt zijn en worden. Hoe je een waardevol leven kunt hebben voor jezelf en voor anderen. 

En vaker mensen die het durven keuzes voor ze te maken door dingen niet aan te bieden. Zullen we ze helpen?