Uit de raad | Waste of a crisis

Monique.jpg
Door Monique Heger op 8 juni 2022

Uit de raad | Waste of a crisis

Met grote verbazing heb ik afgelopen weken gekeken naar de chaos op Schiphol. Niet vanwege de slechte planning of gebrek aan personeel, wat weer een andere kijk op vitale beroepen en inkomensverdeling gaf, maar aan die oneindige stoet mensen die in de rij stonden om te gaan vliegen.

Toen corona begon kwam de gevleugelde uitspraak ‘never waste a good crisis’ langs. Deze crisis zou ons iets goeds brengen. Meer waardering voor ontmoeting, meer tijd voor gezin, minder files. Meer waardering voor je eigen omgeving. Om te gaan consuminderen.

Maar deze crisis was nog niet voorbij en binnen ‘no time’ zaten onze agenda’s weer vol, was het ouderwets druk op de weg en stapten we weer ‘en masse’ op het vliegtuig. Het consuminderen leek voorbij.  Is er wel iets veranderd?

Inmiddels zitten we weer in een nieuwe crisis. Eén die ons nog meer de complexiteit van ons systeem laat zien. Waarom grijpen we niet in, in deze nutteloze platbombardeer oorlog?  Omdat het onszelf zou schaden met stijgende benzine en zonnebloemolie prijzen? Terwijl nu duizenden mensen sterven? Het legt de spanning tussen rechtvaardigheid en economisch belang bloot.

Ik ben benieuwd wat deze huidige crisis ons gaat leren. En of we die lessen langer zullen onthouden dan die van de vorige. Ik hoop het.