Uit de raad | Samen - Vier het leven

image0 (2).jpeg
Monique.jpg
Door Monique Heger op 4 mei 2022

Uit de raad | Samen - Vier het leven

Afgelopen week overleden een lieve collega en een lieve oom. Allebei waren ze nog niet klaar met hun leven. Beide wisten ze dat ze zouden sterven en beide namen de rust om, in de tijd die hen gegeven was, te genieten van hen voor wie ze zo dierbaar waren. Ik realiseerde me, wederom, dat ons leven zo kwetsbaar is.  Het kan zomaar voorbij zijn. 

Ik denk hierbij ook aan het plotse overlijden van wethouder de Rooij uit Rhenen.

Hoe vaak zijn we bezig met ons einde? Ik erg weinig zal ik u eerlijk vertellen. De huidige SIRE-campagne over dooddoeners zou ook over mij kunnen gaan. Maar de gebeurtenissen van afgelopen week zetten me weer even stil. De dag plukken, het sterven gedenken  en leef in het moment. Denk niet dat het nog komt, maar nu zeggen dat je van elkaar houdt, elkaar waardeert. Genieten van wat je nu hebt. Het hoeft en kan niet altijd later.

Vier met elkaar het leven. Maar spreek ook met elkaar over de dood. Ook 4 en 5 mei zijn dagen om daarbij stil te staan. Verdriet, trouw en blijdschap zijn daarin onlosmakelijk met elkaar verbonden. Laten we de overledenen herdenken en in dankbaarheid voor onze vrijheid, het leven vieren.