Uit de raad | Gaslo(o)s

knijpkat.jpg
Monique.jpg
Door Monique Heger op 21 april 2021

Uit de raad | Gaslo(o)s

Mijn vader werkte het grootste deel van zijn leven bij het gasbedrijf. Hij heeft het Noord-Hollandse land op het gasnet aangesloten. Het was een vernieuwing, vergemakkelijking. En nu weten we niet beter als we ons pannetje op het gasfornuis zetten of een warme douche nemen: het vlammetje brandt. En toch…

Binnen één generatie zien we dat die vernieuwing ook een keerzijde heeft; de aardbevingen in Groningen, de afhankelijkheid van Russisch gas, om van de klimaatverandering maar niet te spreken.

Waar mijn vader zijn best deed om voor iedereen een gasaansluiting te realiseren, gaat zijn dochter werken aan iedereen gas-loos.

In Wageningen hebben we nu een plan goedgekeurd waarin we samen, geleidelijk aan, in de komende 20 jaar gaan werken aan een gasloos, comfortabel huis. Even voor uw beeld: we gaan niet morgen overal in Wageningen stoppen met het gebruik van aardgas, de streefdatum hiervoor is 2040. Dus als uw ketel nu kapot gaat, hoeft u niet direct van het gas af, en kunt u nog gerust een nieuwe, misschien aan te passen, ketel kopen. De komende tijd zal de gemeente per wijk communiceren welke stappen we samen kunnen zetten om uiteindelijk van het gas af te gaan! En een volgende generatie… die weet niet beter dan inductie-koken en warmtepompen.

PS. Pa deed ook de energiebesparing in de jaren 70 en 80! Weet u nog, isoleren en dubbelglas. En knijpkat-zaklantaarns in je tent om batterijen te besparen. Eigenlijk niets nieuws onder de zon dus.