Uit de raad | Dankbaar Genieten

Monique.jpg
Door Monique Heger op 16 oktober 2019

Uit de raad | Dankbaar Genieten

Afgelopen weken heb ik me zeer verbaasd over de berichtgeving over het stikstofdebat. Inhoudelijk weet ik er mogelijk nog minder van dan u. Maar ik vind het raar dat het moeten stoppen van boerenbedrijven, die al generaties in een familie zijn, wordt vergeleken met dat wij, als particulieren, geen 130 meer mogen rijden.

Het tekent voor mij de tijd waarin we leven. Een tijd waarin we veel naar anderen wijzen (de premier moet namelijk eerst stoppen met dienstvliegreizen maken, voor ik ook stop) in plaats van dat we consequenties trekken uit ons eigen handelen. Een tijd waarin ‘genieten’ de nieuwe religie is. Een tijd waarin het vooral om ons eigen welbehagen lijkt te gaan.

Mogen we dan niet meer genieten? Zeker wel. Het is zelfs een Bijbelse opdracht om te genieten van Gods goede schepping. Met een groot maar: doe het onder dankzegging. Als je dankbaar bent voor wat je hebt/kunt, geniet je bewuster. Met meer oog voor de andere kant van je genot; de kinderhandjes die je goedkope t-shirt naaien, of de impact op het milieu.

Laten we stoppen om naar anderen te wijzen. Het start hier en nu bij ons.