Uit de raad | Scheidsrechter

Monique.jpg
Door Monique Heger op 2 oktober 2019

Uit de raad | Scheidsrechter

Als raadslid komen er zeer diverse zaken voorbij. Neem nou vorige week maandag. Discussies met insprekers over de verkanting van een skeelerbaan, de biodiversiteit in het buitengebied, een ontsluitingsweg van een woonwijk, of over hoe we geordend van het gas afgaan.

Sommige dossiers lopen al heel lang, en zijn goed gedocumenteerd. Daar ken ik de ins en outs wel van. Maar soms poppen er tijdens een gesprek nieuwe zaken op. Dan voel ik me de scheidsrechter bij een wedstrijd waarvan ik de regels niet ken, of de ballenjongen die plotseling wordt gevraagd om de penalty te nemen. Waarschijnlijk hebben de insprekers een zelfde gevoel.

Natuurlijk heb ik een mening. Daarvoor zit ik in de politiek. Daarbij kijk ik graag naar een achterliggend of voorliggend doel. Goed voorbereid. Waarom een skeelerbaan, een extra weg of van het gas los? Wat bereiken we er mee. En wie heeft er last van, of juist profijt. Daarop weeg ik belangen af.

Bij insprekers krijgen we vaak snel nieuwe informatie en krijgen de belangen een gezicht. Ook dan probeer ik mijn weg te vinden in het nieuwe speelveld, soms met en soms zonder regels die ik vooraf ken. Ik zal dan af en toe een scheve schaats rijden, maar hopelijk wel met open vizier.