Uit de raad | In Vrijheid Kiezen: Pasen en 5 mei

Monique vierkant
Door Monique Heger op 15 mei 2019 om 09:00

Uit de raad | In Vrijheid Kiezen: Pasen en 5 mei

Vorige week zondag kwamen Pasen en Bevrijdingsdag voor mij bij elkaar. Het thema van het bevrijdingsfeest dit jaar was “In Vrijheid kiezen” en dat was mijn rode draad door de dag. 

’s Ochtends in de kerk hoorden we de boodschap van Pasen, de opstanding. Die maakt ons vrij, om te kiezen. Maar ben je ook echt vrij om dat te doen? Mag je zijn wie je bent? Als je echt vrij bent, jezelf mag zijn, hoef je niet telkens te bedenken wat anderen van je vinden. Dan komt er ruimte voor de ander! Heb je naaste lief zoals je zelf.

En eigenlijk vertelde Ernst Hirsch Ballin tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de middag hetzelfde. Hij stelde zich de vraag wáár je voor kon kiezen: voor je eigen belang, voor nu, of kiezen voor de toekomst, voor je kinderen, de ander? Zijn antwoord laat zich raden: laat je in je keuzes leiden door vrijheid en gerechtigheid voor iedereen. Kies voor een democratie waar verantwoordelijkheid nemen voorop staat en kies niet voor jezelf.

Die beide boodschappen neem ik mee als raadslid: Keuzes maken in en voor vrijheid, met oog voor de toekomst en verantwoordelijkheid voor iedereen. Hier kun je de hele speech van Ernst Hirsch Ballin nalezen. Zeker een aanrader!

Deel dit bericht