Uit de raad | Gelassenheit

Monique.jpg
Door Monique Heger op 17 juli 2024

Uit de raad | Gelassenheit

De laatste weken van dit raadsjaar waren bizar druk. Een aantal grote, belangrijke onderwerpen moesten voor de zomer behandeld worden. Een nieuw beleid inkomenszekerheid, een nieuw bomenbeleid, extra geld voor de bblthk en meer.

Belangrijke onderwerpen;  waar ik iets van vind, van wil vinden, die ik toejuich of waarop ik een tegengeluid wil laten horen. Dat kost energie, geeft voldoening, maar soms ook frustratie.

En dan wordt het zomervakantie. Tijd voor loslaten en reflectie. We hebben als fractie de goede gewoonte om elke fractievergadering  te beginnen met een moment van bezinning. Dit keer stond het woord “gelatenheid” centraal. Dat woord heeft vaak een negatieve bijklank, zo van: ‘Ach laat maar.’

Maar we ontdekten dat het eigenlijk een heel mooi woord is. Het komt van het Duitse “gelassenheit”. Een term die al in de 13e  eeuw gebruikt werd. Gelatenheid heeft te maken met  “leeg worden” (van alle onrust) en “loslaten” (van wat je opjaagt) en “laten zijn”. Niet uit onverschilligheid, maar vanuit vertrouwen en vanuit de overtuiging dat niet alles beheersbaar of maakbaar is.

Die gelatenheid geeft mij in de zomerperiode de rust en het vertrouwen om even los te (mogen) laten. En om straks na de zomerperiode, als alle drukte weer losbarst, weer aan de slag te mogen gaan.
Ik wens u ook veel gelassenheit toe deze zomer.