Uit de raad | Kaboem

Monique.jpg
Door Monique Heger op 5 juni 2024

Uit de raad | Kaboem

Er zijn speciale sites waarop staat waar je het op feestjes maar beter niet over kan hebben. Geloof, politiek en geld lijken no-go’s. Wat mij betreft kan afsteken van vuurwerk met oud en nieuw daar aan worden toegevoegd.

Binnen de raad hebben we ons er afgelopen weken wél aan gewaagd. Er waren insprekers vanuit buurten en organisaties. Uit hun bijdragen bleken vooral overlast van geknal maar ook andere nadelige gevolgen van vuurwerk. Onder andere voor onze gezondheid. De ongelukken. De fijnstof. En het effect op vogels en huisdieren.
Er zijn natuurlijk ook argumenten om vóór de vuurwerktraditie te pleitten. Het geeft gezelligheid en ohs en ahs bij een mooie pijl. Maar deze argumenten wegen wat mij betreft niet op tegen de eerder genoemde argumenten om geen vuurwerk meer af te steken.
Daarom hebben we besloten het afsteken te verminderen. Voor deze 31 e december gaan we in Wageningen aan de slag met afsteekzones. Op de lange termijn willen we het helemaal inperken, maar dat moet landelijk geregeld. Daarvoor hebben we met elkaar besloten een brief aan de 2e kamerfracties te sturen.
Ik ben er wel van overtuigd dat we met zijn allen iets anders kunnen gebruiken op de 31 e . Een gezamenlijke lasershow? Een feestje op de markt? Een buurtfeest per straat. Heeft u een goed idee laat het me weten. Dan ga ik dat zeker inbrengen.