Uit de raad | Samen - Baarhuisje ten dode opgeschreven?

image4.jpeg
Monique.jpg
Door Monique Heger op 16 november 2022

Uit de raad | Samen - Baarhuisje ten dode opgeschreven?

Een aantal weken geleden is mijn huis van buiten helemaal geschilderd. Niet omdat alle verf was afgebladerd of de kozijnen rot waren, maar omdat een goede huiseigenaar zorg draagt voor het huis, voor woongenot van nu en later.

Nu hebben we als gemeente ook gebouwen in handen, zoals de theekoepel, de bblthk of het zwembad. We moeten er zorg voor dragen dat ook die netjes in de verf zitten en dat ze duurzaam gebruikt kunnen worden. Ik vind dat we onze eigen panden te vaak slecht verzorgen. En dat maakt me verdrietig.

Een voorbeeld. 4 jaar geleden werd aan het college gevraagd om het (op)baarhuisje op de begraafplaats op te gaan knappen. Dat vond ik een goed idee. Het is een klein monument. En het kan, mits opgeknapt, fungeren als schuilgelegenheid, als ontmoetings- of ontvangstruimte met een toiletgelegenheid. Iets waar veel mensen die er komen behoefte aan hebben.

Het huisje is echter ernstig vervallen. Het zit vol met scheuren, het stucwerk ligt van de muren, het is groen met bruin terwijl het wit zou moeten zijn en het dak zakt bijna door. Er is nog niets gebeurd sinds 2018. Daarom vroeg ik de andere leden van de raad wederom urgentie voor de opknap. Helaas werd het voorstel van het college aangenomen om het nog minstens een half jaar uit te stellen en dan te komen met een plan. Maar het huisje heeft in mijn ogen nú zorg nodig. Geen plan.

Ik zal aandacht blijven vragen voor onze gemeentelijke gebouwen. Niet voor plannen, maar voor een schilder.

image0

image1

image2

image3