Uit de raad | Samen - Goed Leven - Kerst

Monique.jpg
Door Monique Heger op 30 november 2021

Uit de raad | Samen - Goed Leven - Kerst

Als u mij een beetje volgt via deze stukjes weet u dat ‘Samen’ een redelijk repeterend topic is. Samen bouwen we aan de stad, we sporten samen, maken samen muziek, helpen elkaar in de buurt. Ik geloof in het collectief.

Afgelopen week ging het in de Raad over de vraag of de winkels wel of niet open zouden mogen op Eerste Kerstdag. Dat deze laatste vrije dag niet vrij gegeven was om te winkelen in Wageningen werd door de meerderheid als beknotting van de vrijheid ervaren. En zo verdween de laatste collectieve vrije dag uit Wageningen.

Wat is er mis met een vrije dag denk ik dan? Zo’n dag om te koesteren. Eén van de zeldzame dagen waarop we (bijna) allemaal niets moeten. Niet moeten werken (behalve natuurlijk in essentiële sectoren, zoals zorg, politie en brandweer). Een dag waarop we de focus even mogen verleggen van onze doorlopende ratrace. Een dag van gelijkheid, of je nu baas of arbeider bent, je mag allemaal even stoppen. En een dag voor duurzaamheid die onze oeverloze koopdrift even stopt.

Maar bovenal een dag om te vieren. Samen. Eerste Kerstdag. Tips voor invulling: het bos is gratis, de kerken zijn open (vaak feestelijk versierd). Ik wens u vast een fijne, rustige, gezellige ont-moetingsdag toe.