Uit de raad | Alles wordt nieuw

binnenveld.jpg
Monique.jpg
Door Monique Heger op 10 februari 2021

Uit de raad | Alles wordt nieuw

Heeft u hem gehoord? Vorige week was hij hier. Hij zong in de kersenboom van de buren. Eerst zachtjes, maar daarna steeds harder. Een merel! Op het dak van de overburen zaten twee tortelduiven te tortelen. Lente?! Een nieuw begin?  

Ik las een psalm van de week; nummer 71. Het gaat in deze psalm over diepe dalen, over verdriet, maar ook over een nieuw begin dat komt. Ik vond dat wel toepasselijk voor deze tijd waarin we allemaal snakken naar een nieuw begin. Die hoop van psalm 71 geeft moed!

‘Tegen de stroming in, tegen de onverschilligheid, zorg dat de haat niet wint, geloof de werkelijkheid voorbij. Alles wordt nieuw.’ Deze tekst van Matthijn Buwalda hoor ik, terwijl ik ‘s morgens door het mistige Binnenveld stap. ‘Alles wordt nieuw’, het resoneert in mijn hoofd. ‘‘k Heb geen bewijs of iets. Noem het gerust een risico, maar ook de zekerheid, van waar ik meer dan ooit op hoop. Alles wordt nieuw’.

Met de verlenging van de lockdown, de avondklok, de Britse variant, het kan allemaal zo anders lijken. Maar dwars door alles heen, of tegen alles in, is er de zekerheid van het nieuwe begin. Het zingen van de merel vertelt het: het wordt lente. Alles wordt nieuw.