Uit de raad | Kerst wordt (nooit) afgelast

Monique.jpg
Door Monique Heger op 24 december 2020

Uit de raad | Kerst wordt (nooit) afgelast

De Kerst-mis is afgelast: de geboorte is uitgesteld wegens te volle ziekenhuizen, de wijzen hebben een reisverbod en de herders zitten in quarantaine. Gelukkig is die kerstprofetie al 2000 jaar geleden vervuld. Maar ik moest er wel even aan denken. Wat als je nú in verwachting bent, of je familie eindelijk over mocht komen uit een ver land. Wat als je jong bent en grote plannen had? 

De onzekerheid is toegenomen. Ook ik zou op reis gaan en de verre familie bezoeken. Teleurstellingen zijn er om mee om te gaan, bedacht ik mij. Dus heb ik vanmorgen een stapel met Post-its gepakt en ben gaan opschrijven wat ik de komende periode ga doen: boeken lezen, wandelen, thuisbioscoop, iemand uitnodigen voor het eten.

Op dat moment ging mijn hoofd van “wat er allemaal niet kan”, naar “wat er allemaal wel kan”. Kerst zit niet in grote kerstdiners, reizen naar Thailand en cadeaus onder de boom. De essentie van Kerst zit in de komst van Jezus naar deze aarde, klein en teer, in een kribbe. Van ver weg naar heel dichtbij, voor u en mij.

Ik wens u van af deze plaats gezegende dagen, een stille oudjaarsnacht, en hopelijk tot  (snel) ziens in het nieuwe jaar.