Uit de raad | Participatie - Samen

Monique.jpg
Door Monique Heger op 20 mei 2020

Uit de raad | Participatie - Samen

Deze weken geef ik op mijn HBO les over participatie. We denken na over wat participatie is? Meedoen, meedenken? Waarom burgers, soms heel veel, tijd stoppen in het meewerken aan maatschappelijke doelen? Hoe projecten van burgers zelf tot stand komen en hoe de overheid dit kan faciliteren?

Wat voor overheid wil jij eigenlijk? En wat voor soort samenleving creëer je met wat voor soort overheid? Het klinkt mogelijk erg abstract en alsof de samenleving zo ‘maakbaar’ is.

Toen ik afgelopen week de Stad Wageningen opensloeg werd ik overspoeld door alle initiatieven die u allen over deze stad hebt uitgerold. Ik las over Coronahulp Wageningen, waar 400 mensen bij willen springen als het even nodig is.

Ik las over een laptopactie waar 5 jonge Wageningers tussen de 10 en 18 jaar, laptops upgraden voor 40 gezinnen. Over organisatie ChangeMakers die jongeren koppelt aan ouderen om boodschappen te doen, de hond uit te laten of te koken. Over anti-verveelpakketten voor kinderen in het AZC. En ik weet dat er nog veel meer wordt gedaan.

Die hulp aan elkaar. Het vertrouwen in elkaar. Daar ben ik blij mee en trots op. De samenleving is ‘maakbaar’, als we het allemaal samen doen.

DANK.