Wetlog 3# Aandacht voor de fiets

Wetlog 3 - Grintweg.jpg
Peter_vierkant
Door Peter de Haan op 5 december 2018 om 20:00

Wetlog 3# Aandacht voor de fiets

Als wethouder fiets ik aardig wat door Wageningen heen. Daarom heb ik mijn oude, wat zware fiets ingeruild voor een lichter exemplaar. Ook is het kinderzitje achterop verdwenen, waarop m’n dochter spontaan zelf ging fietsen. Een win-winsituatie dus. De veiligheid voor fietsers – en met name scholieren – is een belangrijk thema. Dat bleek ook wel uit de gesprekken die ik voerde in Wageningen.

Op school

Zo ben ik op bezoek geweest bij de Sint Jozefschool, op uitnodiging van de ouderraad. De enorme stroom fietsende scholieren richting Pantarijn maakt het voor de leerlingen van deze school lastig om de Nobelweg over te steken. Ook het kruispunt bij de Spar werd genoemd. Na de ouders heb ik ook met de leerlingen uit groep 7 en 8 gesproken. Want waar ik als volwassene misschien wel het overzicht heb, kan dat wanneer je nog niet zo groot bent heel anders zijn. Dus waar kijken zij tegenaan en ik misschien overheen? Geparkeerde auto’s bij oversteekplaatsen zijn hiervan een goed voorbeeld.

Snelle fietsroute

Een groter project is de snelle fietsroute Ede-Wageningen. Het is lang stil geweest, maar de afgelopen weken is de gemeenteraad geïnformeerd via een uitgebreide informatiebrief en een informatieavond. Deze maand volgt er een informatieavond voor de inwoners van Wageningen. Het is niet zo dat er al die tijd niets is gebeurd. Integendeel, er is flink getekend en gerekend en opnieuw getekend en gerekend. Zelf vind ik het belangrijk dat de route van het station naar de Campus flink wordt verbeterd, zodat de combi fiets en OV een aantrekkelijk alternatief wordt voor de auto. Andere belangrijke doelen zijn het verbeteren van de veiligheid op de Grintweg, veilige routes naar onder andere Pantarijn en veilige verkeerssituaties rond basisscholen. Deze snelle fietsroute kan daar direct en indirect bij helpen.

Campusroute – fietsroutes

Ook bij de Campusroute speelt de fiets een belangrijke rol. Als die weg er komt, dan moet het in elk geval zo geregeld worden dat scholieren vanuit Noordwest naar de Pantarijn kunnen en dat je vanuit deze wijk ook goed naar het centrum kan. Maar ook moeten studenten van de westkant van Wageningen (Haarweg, Marijkeweg, Kortenoord, Rijnveste) op een logische manier op het fietspad achter de Dijkgraaf langs (Akkermaalsbos) kunnen komen. Wanneer de Campusroute er niet komt, hebben we trouwens op dezelfde routes ook nog wel wat verbeterpunten.

Kettingkast

Dit voorjaar schreef journalist Eric Wijnacker over de plannen van deze coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie. Hij sprak toen over de kettingkastcoalitie, omdat we veel inzetten op de fiets. Er liggen dan ook genoeg open eindjes om aan te pakken. Zo sprak de voorzitter van de korfbalvereniging bij de opening van sporthal Het Binnenveld over de veiligheid voor fietsers op de Marijkeweg. De rotonde Marijkeweg/Kortenoord Allee is ook een zorgpunt. Met beide gaan we aan de slag.

Deel dit bericht