ChristenUnie met blij gemoed de colleges in (NRC 8 april 2006)

Rouvoet interruptie 3dinsdag 11 april 2006 16:37

Hieronder vindt u een samenvatting van het artikel ChristenUnie met blij gemoed de colleges in. Dit artikel stond in op de voorpagina van het NRC Handelsblad van zaterdag 8 april.

In een klein kadertje staat dat PvdA en CDA de ChristenUnie er vaak bijnemen, ook wanneer dit niet nodig is voor een meerderheid. Jammer dat de PvdA in Wageningen dit niet zo ziet.

Het hele artikel is te lezen op http://www.nrc.nl/krant/article276303.ece

ChristenUnie met blij gemoed de colleges in

De ChristenUnie is geliefd als coalitiepartner in gemeenten. Ze denken vaak hetzelfde als de PvdA. “Het zijn gewoon ontzettend goede politici.”

Door onze redacteur Derk Stokmans
Ze zijn fris en nieuw, concreet en pragmatisch en prettig, zeggen hun collega’s. Betrouwbaar en stabiel, zeggen ze zelf. En ze zijn gewild: de ChristenUnie blijkt een grote aantrekkingskracht uit te oefenen op de politici van grote partijen die na de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart probereen een nieuw gemeentebestuur samen te stellen.

(…)

Wat maakt de ChristenUnie tot een aantrekkelijke coalitiepartij? Het helpt dat ChristenUnie en PvdA vaak hetzelfde denken over sociaal beleid. Voor de PvdA, die in veel gemeenten als grootste partij de collegeonderhandelingen leidt, is de ChristenUnie ook darom een logische keus als ze er nog een kleine partij bij zoekt. “Eigenlijk zijn ze ook hartstikke links,” zegt Rinda den Besten, PvdA-lijsttrekker in Utrecht. Ze moet er zelf om lachen. Zij beschrijft het gevoel dat andere PvdA’ers ook hebben: ChristenUnie en PvdA mogen dan op totaal andere principes gebaseerd zijn, de sociale paragrafen van beide partijen kan je een op een in elkaar schuiven.

Maar inhoud is niet de enige aantrekkingskracht die de ChristenUnie op de PvdA uitoefent. “Het zijn gewoon ontzettend goede politici, klaar,”zegt Johan Weber. De PvdA-lijsttrekker in Zwolle heeft net de persconferentie afgesloten waarin hij het nieuwe college bekendmaakte. De ChristenUnie zit er weer bij. Hij vindt het een eer, zegt Weber, om te zeggen wat hij van de partij vindt. De ChristenUnie levert prettige mensen. Ze zin bruggenbouwers, zoeken de mens achter de politicus. “Ze willen weten wat je beweegt, daar zijn ze gevoelig voor. Dat vindik mooi.” En, zegt Weber, ze zijn ook nog eens ontzettend betrouwbaar.

(…)

Bij principiële kwesties sluit zijn partij (Evert Goldsteen, lijsttrekker van ChristenUnie Dalfsen) geen compromissen. Die helderheid vinden andere partijen prettig, denkt hij. Dat is ook het verschil met het CDA. “Die zijn zo breed, daar zitten alle uitersten in, van SGP-achtigen tot socialisten, dan is het uiterst moeilijk om met één mond te spreken.”

Toch zien veel andere partijen de ChristenUnie juist als een pragmatische partij die meedenkt, en nooit zomaar ergens nee tegen zegt. Hoe zit dat? De oplossing voor deze paradox, zegt John van Boven (ChristenUnie-lijsttrekker in Zwolle), ligt in het gevoel van bestuurlijke verantwoordelijkheid. (…) Voor zijn partij geldt dat je als het kan loyaal moet meewerken aan wat de democratische meerderheid wil. “Je accepteert de nieuwe werkelijkheid, je stopt niet met meedenken.”

De houding van de ChristenUnie verraste PvdA’er Weber. “Mijn beeld was: het wordt niets, want ik ben niet gelovig opgevoed.” Maar, zegt hij, de partij “gebruikt de Bijbel niet als tussenschot.” Ze zijn daarin wel echt veranderd, denkt Weber. “De Bijbel en het christelijk geloof komen niet meer in elk gesprek terug.

(…)

Wat de ChristenUnie aantrekkelijk maakt, is dat ze Utrecht beter wil maken, zegt Mirjam Bikker. En dat geldt niet voor elke partij? Bikker: “Je ziet partijen waarvoor macht belangrijker is dan dingen bereiken voor de stad.”
Natuurlijk is de ChristenUnie net als andere politieke partijen gevoelig voor macht, zegt Johan Weber. Maar de ChristenUnie kan daar op een prettige manier mee omgaan, “zonder ellebogenwerk.” Zijn eigen PvdA wilde wel eens regentesk gedrag tonen. Bij de ChristenUnie zie je dat niet.

(…) Misschien is het wel een calvinistische eigenschap, zegt Evert Goldsteen. “Wij hebben de diepgewortelde overtuiging dat een mens zich niet alleen voor zijn eigen belang moet inzetten, maar dat je oook verantwoordelijk bent voor de samenleving.” Een mens is er niet voor zichzelf, maar ter ere van God, en ten dienste van andere mensen. “Onze politieke activiteit komt daaruit voort.”


Kaderstukje NRC 8-4-‘06

‘Een lijn met PvdA’

“Het zit in onze genen niet weg te lopen van bestuurlijke verantwoordelijkheid,” zegt André Rouvoet. Voor het Tweede-Kamerlid, leider van de ChristenUnie, is het een “heel aangename verrassing” dat zijn partij zoveel wethouders lijkt te gaan leveren.

Vooral de deelname van de ChristenUnie aan het college van grotere plaatsen als Leiden en utrecht maakt Rouvoet blij. “We blijken een leuke rol te kunnen spelen.” Het is Rouvoet opgevallen dat lokale coalities van PvdA en CDA graag de ChristenUnie erbij nemen, ook als dat niet nodig is voor een raadsmeerderheid.

“Er loopt een natuurlijke lijn van de PvdA naar de ChristenUnie naar het CDA.”Op sociaal-economisch gebied ligt zijn partij tegen de PvdA aan, maar op andere gebieden, zoals internationaal beleid neigt hij meer naar het CDA.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie met blij gemoed de colleges in (NRC 8 april 2006)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.