ChristenUnie: spaarpot Wageningen leeg

vrijdag 04 maart 2011 09:39

Het ‘spaarpotje’ van de gemeente Wageningen, de vrij besteedbare reserve, is nagenoeg leeg. Dat constateert de ChristenUnie na beantwoording van vragen over een nieuwe notitie, waarin het college van B&W de reserves tegen het licht houdt.

Wageningen verkeert financieel in zwaar weer. De uitgaven zijn groter dan de inkomsten op de meerjarenbegroting. Tot nog toe werd dit opgelost door de reserves aan te spreken. Jan Dijkstra, lid van de steunfractie van de ChristenUnie: “De reserves raken op en dit kan zo niet langer doorgaan. Het vorige college is begonnen met het pot verteren. Bijvoorbeeld, 1 van de grotere spaarpotten die Wageningen vrij kon besteden is de afgelopen jaren gedaald van 16 naar 2 miljoen. Het huidige college gaat helaas op dezelfde voet verder.”

De nood is zo hoog gestegen, dat het college van D66, GroenLinks en PvdA een andere vrij besteedbare reserve zelfs al vult en direct weer uitgeeft met geld dat nog binnen moet komen. Als smeermiddel voor de komende bezuinigingen is 1 miljoen nodig, om bijvoorbeeld wachtgeld te betalen. Dat geld zit niet meer in deze reserve. Daarom vult het college de reserve aan met inkomsten uit een rechtszaak tegen de aannemer van sporthal de Vlinder. Dijkstra: “Maar de rechter moet nog uitspraak doen. Het is onzeker of de uitspraak gunstig uitvalt voor Wageningen. En dan weet je nog niet of de claim geheel of gedeeltelijk wordt toegewezen. Dit is onverantwoord: geld uitgeven dat je niet in handen hebt.”

De lege spaarpot betekent dat Wageningen geen onverwachte tegenvallers meer kan opvangen. Dijkstra: “Wageningen moet de tering naar de nering zetten en de reserves aanvullen. Bij ongewijzigd beleid stevent Wageningen af op verscherpt toezicht door de provincie”. Verscherpt toezicht betekent dat de provincie geen vertrouwen meer heeft in de begroting van een gemeente. De gemeente mag dan geen uitgaven doen zonder toestemming van de provincie.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: spaarpot Wageningen leeg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.