Het dilemma van de golfbaan

2015-04-19 15.43.41maandag 01 juni 2015 23:00

Wageningen is prachtig gelegen tussen Binnenveld, de uiterwaarden, de Eng en het bos. Allemaal mooie wandel- en fietsgebieden, waar dan ook door veel Wageningers gebruik van wordt gemaakt. Zo ook het stukje grond waar de golfbaan zijn oog op heeft laten vallen.

Reden voor veel Wageningers om hiertegen te protesteren, er wordt een voor velen bekend stukje wandelgebied afgenomen. Iets dat de ChristenUnie ook erg jammer vindt.

Wat voor de ChristenUnie ook duidelijk is, is dat dit stukje grond geen eigendom is van de gemeente, maar van een particulier. Het is onderdeel van landgoed ‘De Dorskamp’ en dat moet onderhouden worden. Onderhoud kost geld, waarvoor de eigenaar een bron van inkomsten zoekt. Deze bron is gevonden in de golfclub, die ook graag wil spelen als de sportvelden op de Zoom gebruikt worden door de andere verenigingen. Een legitieme wens. 

Natuurwaarde
Om dit mogelijk te maken moet worden afgeweken van het geldende bestemmingsplan. Wat dan van belang is, is of er wordt voldaan aan allerlei eisen die in wetten en verordeningen zijn vastgelegd. Te denken valt aan het overschrijden van geluids- en fijnstofnormen, verkeersveiligheid en parkeernormen. Van al deze zaken was alleen het parkeren een probleem, maar dat speelde sowieso al rond het sportpark. De raad heeft daarom al eerder opgeroepen om werk te maken van extra parkeerplaatsen, zodat er niet meer langs de weg geparkeerd hoeft te worden. De veiligheid voor de fietsers wordt daarmee verbeterd.

Een ander en voor ons heel belangrijk onderdeel gaat over de effecten op de natuur. Het woord biodiversiteit wordt daarbij veel gebruikt. Van belang is dat de mogelijke ontwikkelingen op dit terrein niet alleen geen verslechtering mogen zijn van de natuurwaarde van dit stukje grond, maar ook niet op de omgeving.

Nu weet ik dat velen, ik tot twee jaar geleden ook, bij een golfbaan denken aan een Teletubbie-landschap. Kort gemaaid, frisgroen en zeer gestileerd. Dat beeld heb ik bij moeten stellen. De baan bestaat niet alleen uit greens, maar ook uit roughs, waar niet alleen meer diverse begroeiing is dan op het huidige akkerland, maar ook kleine zoogdieren en reptielen zich op hun plek voelen.

Dan kijken we ook naar de gevolgen voor het omliggende gebied. Uit de rapporten blijken geen schadelijke effecten op het omliggende bos. Dat meldt het college ook in het raadsvoorstel. In de reactie van de provincie op het voorontwerp, die wij vandaag binnenkregen nadat hiernaar door een raadslid is gevraagd, worden nog een paar slagen om de arm gehouden, met name over de compensatie-oppervlakte en de waarborg hiervan, maar ook het inzichtelijk maken van alternatieve locaties en het openbaar belang. We horen graag van het college waarop zij baseert dat de provincie heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de uitbreiding, zoals letterlijk in het raadsvoorstel staat. 

Afwijken van bestemmingsplannen
Ik wil nog graag een vergelijking maken met andere wijzigingen van het bestemmingsplan.

Stel, er komt ooit een voorstel voor een rondweg om de Campus. Dat is ook een ontwikkeling die wij niet wenselijk achten of nodig vinden. Maar stel, de provincie en de universiteit tonen aan dat de wijziging van de bestemming van de grond langs de Dijkgraaf geen problemen oplevert met fijnstof, geluidsoverlast, verkeersveiligheid en aan kunnen tonen dat het ook geen nadelige effecten heeft voor de omgeving. Ik zie ze deze test nog niet zo snel doorstaan.

Een ander voorbeeld betreft een eerder vastgesteld bestemmingsplan, de Lawickse Hof. Daar hebben we tegen de kaders gestemd omdat het plan hoger werd dan waar omwonenden tot dan toe rekening mee konden houden. Dat geldt ook voor de pas opgeleverde studentenwoningen aan de Nobelweg/Dolderstraat.

Wandelen
Kort wil ik nog wat zeggen over het argument dat deze uitbreiding gebeurt ten behoeve van een kleine groep golfers en ten laste gaat van een veel grotere groep wandelaars. Allereerst moeten we beseffen dat het om privéterrein gaat. De eigenaren kunnen er ook een hek omheen zetten en er slechts met zijn drieën van genieten, of rendabeler kunnen verpachten aan een boer. Daar hoeft van geen enkel bestemmingsplan afgeweken te worden, maar heeft voor wandelaars hetzelfde effect.

Een van de steunfractieleden komt hier wekelijks of soms vaker tijdens het rondje hardlopen. Ook hij zal moeten zoeken naar een ander vast rondje. En dat zal hij vast wel vinden, want om de toekomstige golfbaan heen ligt nog een heel groot stuk bus én de Wageningse Eng. Het is maar een mening, maar ik ben ervan overtuigd dat de wandelaars ook wel weer een nieuw vast rondje zullen vinden. Dat zal anders zijn, maar niet minder mooi. Want zoals ik aan het begin al zei, Wageningen ligt fantastisch, tussen Binnenveld, Eng, bos en uiterwaarden. En er blijft een heel groot deel van het bos gewoon toegankelijk.

Eigen terrein
Laat ik ook hier een vergelijking maken. Stel, mijn tuin is zodanig gelegen dat het door de jaren heen gebruik is geworden om een stukje af te snijden. Er ontstaat een olifantenpaadje dat door de buurt wel gewaardeerd wordt. Maar op een gegeven moment besluit ik dat ik wat anders wil met dat stukje grond en plant hier wat struikjes en zet er een hekje voor. Sommigen zullen de eerste keer misschien bijna struikelen over het hekje, maar niemand die het vreemd vind dat dit hekje daar geplaatst wordt.

Lobby
Tot slot wil ik nog iets opmerken over de lobby die rond dit onderwerp is gevoerd. Er wordt hoog opgegeven van de lobby die de golfclub gevoerd zou hebben. Laat ik het zo zeggen: van geen van beide partijen, zowel golfclub als tegenstanders van de uitbreiding, heb ik enige gunst ontvangen. Geen clinic enerzijds, geen stemadvies anderzijds. Wel heb ik beide partijen een kop koffie aangeboden. Dat mag van mij een publiek geheim zijn.

Er zijn maar weinig onderwerpen die op zo’n betrokkenheid kunnen rekenen als dit plan. Mijn waardering voor de tijd die een ieder van jullie hierin heeft gestoken. Als fractie is de ChristenUnie niet over één nacht ijs gegaan.

We hebben alle tegenargumenten gewogen, maar kunnen nu niet anders dan constateren dat het plan voldoet aan de regels die we als rechtsstaat met elkaar hebben afgesproken. Regels die bedoeld zijn om iedereen in gelijke omstandigheden op dezelfde manier te behandelen. Mocht blijken dat een rechter anders oordeelt over de effecten van dit plan op de natuurwaarde van dit gebied en de omgeving, dan heeft het college een flinke klus om dan uit te leggen waarom de rapporten nu zo duidelijk een ander beeld laten zien. 

Peter de Haan
Fractievoorzitter ChristenUnie

« Terug