Uit de raad | iedereen een thuis

Monique.jpg
Door Monique Heger op 29 september 2021

Uit de raad | iedereen een thuis

Het vinden van een betaalbare woning, een thuis, is iets wat veel mensen niet lukt. “Bouwen!” zou je dan denken. En daarvoor bespreken we nu een verstedelijkingsstrategie. Een document waarin afspraken worden gemaakt waar ruimte komt voor groen, blauw en bouwen. Maar alleen bouwen gaat het probleem van betaalbaar wonen niet oplossen (net als dat meer asfalt geen files oplost). Er zijn talrijke aanleidingen. 

Toen het kabinet RutteII besloot de verzorgingstehuizen te sluiten en mensen langer zelfstandig moesten blijven wonen kwamen er minder huizen op de markt. Als mensen scheiden en gedeeld ouderschap vaker voorkomt, moeten er twee huizen zijn in plaats van één. Een lage rente en belastingvrij schenken drijft de woningprijs omhoog. Beleggers kopen goedkope huizen op en verkopen met winst. Slechts een kleine greep uit dit complexe probleem.

En dus is ook de oplossing complex. Een paar acties. Als ChristenUnie zetten we in op het versnellen van geplande woningbouw, maar wel met behoud van leefkwaliteit en het groen binnen en buiten de stad. Andere woonvormen en de omvorming van leegstaande panden moeten mogelijk zijn, de aankoop door beleggers tegen gegaan. En zorgen voor beter Haags beleid.

Betaalbaar wonen is niet alleen bouwen! Creatieve oplossingen zijn gewenst om ieder een fijn thuis te geven. Denkt u mee?