Uit de raad | Nieuwe ‘Normaal’

Monique.jpg
Door Monique Heger op 29 april 2020

Uit de raad | Nieuwe ‘Normaal’

Op 11 maart schreef ik mijn laatste UITDERAAD in deze krant. Hoe konden we toen bedenken dat dat voor een aantal weken de laatste zou zijn, en dat onze wereld er nu, twee maanden later, heel anders uit ziet. Ik schreef toen: Elke ‘normale’ zaak wordt een weloverwogen keuze. En ik eindigde die column met de oproep: ‘heb oog voor elkaar!’

Voor ons allemaal zijn de meest normale zaken weloverwogen keuzes geworden. Wanneer ga ik naar de supermarkt, of ga ik mijn rondje rennen. Kan ik nog wel bij mijn oude vriendin langs, en zo ja, hoe dan? Kan ik naar een hutje op de hei? Ik merk dat ik er onzeker van wordt. Wanneer doe ik het goed?

Ik moest denken aan een ‘lockdown’ die we mogelijk allemaal wel kennen uit de KinderBijbel: Noach in de ark. Die zat met zijn hele hebben en houden, zonder internet en NetFlix, een jaar lang in het zelfde schuitje. Noach wist, de regen zal een keer stoppen. En jawel, de regenboog verscheen en er ontstond een nieuw ‘normaal’.

En ook wij hebben nu de kans om aan het ‘nieuwe’ normaal te werken. Wat mij betreft groener en waarde(n)voller. En: met oog voor elkaar!